AMSTELVEEN – De gemeente verwacht een toename in aanvragen voor schuldhulpverlening van zowel ondernemers als particulieren. Reden daarvoor is het stopzetten van de corona steunmaatregelen voor ondernemers per 1 april en de hoge inflatie.
Naast het stopzetten van de corona steunmaatregelen voor ondernemers, start de Belastingdienst ook weer met het invorderen van de openstaande toeslagen. ‘Nieuwe’ betalingsverplichtingen moeten weer worden betaald. “Wij verwachten hierdoor een toename in aanvragen van alle inwoners, met of zonder onderneming”, laat een woordvoerder van de gemeente weten.
In oktober start de Belastingdienst ook weer met het invorderen van ‘oude’ vorderingen. “Wij verwachten dat dit in de loop van 2023 zichtbaar wordt door een toename in aanvragen van ondernemers.”
Inflatie
Volgens de gemeente is het door inflatie steeds moeilijker voor mensen met de laagste inkomens om rond te komen. De gemeente geeft dan ook elk jaar meer geld uit aan de bijzondere bijstand (voor onvoorziene noodzakelijke kosten zoals bijvoorbeeld de tandarts) omdat bewoners minder kunnen sparen. Wethouder Marijn van Ballegooijen (werk en inkomen): “Ik ben enorm bezorgd om de hoge inflatie en de gestegen energieprijs. Mensen met de laagste inkomens kunnen dat niet meer betalen en zullen in de problemen komen.”
Binnenkort keert de gemeente de eenmalige energietoelage uit van 800 euro voor huishoudens met een laag inkomen. En door een verlaging van de energiebelasting en btw betaalt een huishouden met een gemiddeld energieverbruik rond de 565 euro minder. Ook trekt het kabinet 300 miljoen euro extra uit om kwetsbare huishoudens te helpen met de isolatie van hun woning.
Betalingsachterstand
Inwoners, die te kampen hebben met betalingsachterstanden kunnen zich melden bij de schuldhulpverlening van de gemeente. Maar Van Ballegooijen hoopt, dat er meer gebeurt. “Ik roep het Rijk op om de AOW, bijstand en minimumloon te verhogen zodat een fatsoenlijk bestaan voor iedereen mogelijk blijft.”