HomeAmstelvenersGemeente trekt vergunningen Bovenkerkse café De Manen in

Gemeente trekt vergunningen Bovenkerkse café De Manen in

AMSTELVEEN – De burgemeester heeft vandaag de exploitatie-, de drank- en horeca- en de terrasvergunning van het Bovenkerkse café De Manen ingetrokken. De gemeente probeert al langere tijd om een aantal zaken op orde te krijgen bij het café en vindt nu dat de maat vol is.

Al langer loopt een vergunningstraject met de gemeente en De Manen. Aanleiding was het verzoek van eigenaresse Irene Isselmann om de huidige vergunningen te actualiseren. “Op grond van de Bibobtoets heeft de gemeente deze vergunningen nog niet kunnen verlenen. Om diezelfde reden is een vergunningaanvraag voor de verbouwing van het huidige pand geweigerd en in mei een bouwstop opgelegd,” schrijft de burgemeester vandaag namens het college in een brief naar de gemeenteraad.

Isselmann reageert ontdaan en emotioneel op het besluit van de gemeente. Het café kon door de coronaversoepelingen juist weer wat omzet binnenhalen. De noodgedwongen sluiting komt dus keihard binnen voor Isselmann en het personeel dat uit vier barmedewerkers en twee koks bestaat.

Terras en keet zonder vergunningen

De gemeente stelt tevens dat het café zonder vergunning een bouwwerk heeft bijgebouwd en een nieuw terras heeft ingericht waar zonder de benodigde vergunningen alcohol wordt geschonken. Bij die controle kwam ook aan het licht dat een deel van het nieuwe gebouw en terras op grond van de gemeente staat. Op die grond staan volgens de gemeente beeldbepalende bomen die bedreigd worden, omdat ze in het terras zijn gemetseld.

Morgen krijgt eigenaresse Isselmann meer uitleg over het genomen besluit om de vergunningen in te trekken. “Ik hoop dan meer duidelijkheid te krijgen en nogmaals te laten blijken dat ik heel welwillend ben. Ook ik weet dat -ondanks dat dat niet de bedoeling was- de keet deels op gemeentegrond staat. Als de gemeente wil dat de keet verdwijnt, dan haal ik ‘m weg. Ook al kost me dat m’n laatste centen.”

Isselmann heeft goede hoop dat ze er met de gemeente uit kan komen. “Ik weet echt niet meer wat ik moet doen. Dat door de Bibobtoets* de vergunningen nog niet zijn verleend is voor mij ook zo vreemd. Ik heb niets op mijn kerfstok. Daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken. Iedereen weet dat ik hier, eerst samen met Edwin Bergkamp, al 23 probeer om hier gezellige plek van te maken waar iedereen zich thuisvoelt. Dat is het enige wat ik wil.”

De gemeente onderkent dat Café De Manen een belangrijke functie voor de wijk heeft.
“Maar voor Café De Manen gelden dezelfde regels als voor alle andere (horeca-)gelegenheden in Amstelveen,” besluit het college in de brief aan de gemeenteraad.

* Bibob. De Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (wet Bibob) is een Nederlandse wet die in 2003 is ingesteld. Doel is dat gemeenten, provincies, waterschappen en ministeries de integriteit van houders en/of aanvragers van vergunningen en subsidies toetsen bij het landelijk bureau BIBOB. Zie verder Wikipedia.    
Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS