HomeCultuurGemeente start nader onderzoek naar transacties met Joods vastgoed

Gemeente start nader onderzoek naar transacties met Joods vastgoed

AMSTELVEEN – De gemeente Amstelveen laat de onteigening en doorverkoop van Joods vastgoed tijdens en na de Tweede Wereldoorlog voor de toenmalige gemeente Nieuwer-Amstel nader onderzoeken.

Eerder had wethouder Herbert Raat Amstelveense ambtenaren al opdracht gegeven om een en ander uit te zoeken. In navolging daarvan is nu een onderzoeksteam van de Radboud Universiteit Nijmegen gevraagd nader onderzoek te doen. Het handelen van de gemeente na de bevrijding als het gaat om rechtsherstel voor Joodse inwoners en hun nabestaanden komt ook in het onderzoek aan bod. 

Kijken of rechtsherstel heeft plaatsgevonden

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn in Nederland duizenden panden van Joden door de bezetter onteigend en doorverkocht. Na de oorlog kregen de teruggekeerde eigenaren of hun nabestaanden bij het terugkrijgen van hun eigendommen in een aantal steden te maken met langdurige procedures en soms hoge kosten.

Lees ook: Ook Amstelveens onderzoek naar rol bij onteigening Joods vastgoed

“Wij willen weten of dit ook in Amstelveen het geval was, wat daarbij de rol van onze gemeente is geweest en of rechtsherstel heeft plaatsgevonden voor onze Joodse inwoners”, zegt wethouder Herbert Raat (monumenten en erfgoed). “Als uit het onderzoek misstanden naar voren komen in Amstelveen, bekijken we of we alsnog voor rechtsherstel kunnen zorgen.”

Verkaufsbücher en kadasterdata

Onderzoeksjournalisten van Pointer hebben in 2020 een koppeling gemaakt tussen Verkaufsbücher (‘vastgoedboeken’) in het Nationaal Archief en kadasterdata. In deze vastgoedboeken registreerde de Duitse bezetter de onteigening van (meestal) Joods vastgoed. Het gaat om in totaal 7108 transacties in 225 gemeenten, met een totale transactiewaarde van destijds 100 miljoen gulden (ruim 45 miljoen euro).

Volgens de Verkaufsbücher gaat het voor Amstelveen om 22 vastgoedtransacties met 26 panden. Hiernaar wordt nu nader onderzoek gedaan. Daarnaast vindt onderzoek plaats naar het handelen van de gemeente in het proces van rechtsherstel voor Joodse inwoners en hun nabestaanden. 

Klankbordgroep

Bij het onderzoek worden relevante partijen, zoals Joodse organisaties, lokale historici en archivarissen, betrokken via een klankbordgroep. Hiernaast vindt een publieksbijeenkomst plaats voor geïnteresseerden. Mocht u informatie hebben voor of geïnteresseerd zijn in dit onderzoek, dan kunt u dit aangeven door een mail te sturen naar historie@amstelveen.nl. Het onderzoek wordt afgerond in de zomer van dit jaar. 

Foto: Wethouder Herbert Raat (monumenten) en Hugo van der Kooij van Amstelveen Oranje bij de voormalige synagoge aan Randwijcklaan 13. Amstelveen Oranje was initiatiefnemer voor Nooit meer teruggekomen.

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS