Home Amstelveners Gemeente pakt met nieuwe campagne door in anti-rookbeleid

Gemeente pakt met nieuwe campagne door in anti-rookbeleid

Stoppen met roken

AMSTELVEEN – ‘Een rookvrije gemeente’, met die ambitie is de gemeente al enkele jaren aan de slag, onder meer door aan te haken bij diverse landelijke campagnes. Ook deze maand doet Amstelveen mee met ‘De wereld wordt rookvrij. Wen er maar aan’, een campagne van de Hartstichting, het KWF en Longfonds.

“We willen voorkomen dat jongeren beginnen met roken en rokers helpen hiermee te stoppen,” vertelt wethouder Marijn van Ballegooijen. “Steeds meer plekken in Amstelveen worden rookvrij. Dit geldt inmiddels voor onder meer alle openbare speelpleinen, schoolpleinen en sportverenigingen in de gemeente”.

Ook zet de gemeente actief in op preventie onder jongeren. “In samenwerking met de Brijderstichting wordt op onze scholen met leerlingen gepraat over de gezondheidsrisico’s van roken”. Daarnaast is geïnvesteerd in het rokers helpen met stoppen

Laatste cijfers uit 2017

De laatste cijfers dateren uit 2016 toen zo’n 17 procent van de Amstelveners rookte. Pas dit najaar worden nieuwe cijfers bekend maar de verwachting is dat het aantal een paar procentpunten verder is gedaald. “De landelijke trend is dat het aantal rokers geleidelijk afneemt”, vertelt Marc Willemsen van het Trimbos-instituut. “Ik heb geen aanleiding om te veronderstellen dat dit in Amstelveen anders is.”

De maatregelen van de gemeente lijken dus effect te hebben. Maar ruimte om te verslappen is er niet, waarschuwt Willemsen: “Een voorbeeld is Duitsland, waar de overheid zich nauwelijks bemoeit met tabaksontmoediging en wettelijke maatregelen vrijwel ontbreken om burgers te beschermen tegen blootstelling aan tabaksproducten door de tabaksindustrie. Daar zien we dat het roken weer toeneemt.”

De gemeente gaat de komende tijd naar aanleiding van de nieuwe campagne verschillende organisaties benaderen om ze te ondersteunen bij het rookvrij worden en blijven, en heeft voor de toekomst nog meer plannen. ”We willen het overzicht gaan verbeteren wat er aan hulpmiddelen beschikbaar is om met roken te stoppen en in oktober gaan we een theatervoorstelling ‘De Stoppers’ organiseren, een voorstelling voor mensen die willen stoppen of gestopt zijn,” besluit Van Ballegooijen.

Mobiele versie afsluiten