HomeCultuurGemeente komt Amstelveense cultuur wederom tegemoet met huurkwijtschelding

Gemeente komt Amstelveense cultuur wederom tegemoet met huurkwijtschelding

AMSTELVEEN – De gemeente Amstelveen komt de culturele instellingen in Amstelveen wederom tegemoet door wederom de huur voor maximaal een half jaar kwijt te schelden. Door de coronacrisis verkeren veel instellingen in zwaar weer. Aan het einde van het jaar verwachten zij een gezamenlijk verlies van 5,5 miljoen euro. In 2020 werd een gelijke regeling getroffen.

“We hebben de culturele instellingen vorig jaar kunnen helpen het hoofd boven water te houden door kwijtschelding van de huur of door een garantiesubsidie uit het corona noodfonds,” zegt wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur). “Dit jaar staan er wederom grote verliezen in de boeken. De instellingen doen hun best om financiële steun te vragen bij het Rijk en de provincie Noord-Holland. Om daar aanspraak op te kunnen maken moet de gemeente echter een deel compenseren. Huurkwijtschelding is voor ons de kortste klap om de instellingen te helpen bij het binnenhalen van deze subsidies.”  

Provinciaal Noodfonds

Instellingen kunnen aanspraak maken op landelijke en regionale bijdragen als de gemeente waarin zij gevestigd zijn ook een aanvullende bijdrage doet, bijvoorbeeld via huurkwijtschelding. Het Amsterdamse Bostheater, Cobra Museum, Griffioen, P60 en Schouwburg Amstelveen hebben dit jaar bij het Provinciaal Noodfonds een aanvraag gedaan voor bijna €500.000. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet de gemeente Amstelveen €267.920 matchen. De matching voor het Amsterdamse Bostheater en Griffioen is al geregeld via garantiesubsidies uit het corona noodfonds, omdat zij geen gemeentelijk vastgoed huren. De gemeente moet voor 1 juli aanstaande een besluit hierover nemen, anders worden de aanvragen niet geaccepteerd.

Compensatiepakketten

Het Rijk heeft zogeheten compensatiepakketten beschikbaar gesteld voor onder meer gemeenten om de economische gevolgen van de coronacrisis te verlichten. Een deel hiervan is beschikbaar gesteld voor de lokale culturele infrastructuur. Het gaat om een totaalbedrag van ruim €1,1 miljoen. Door een deel hiervan in te zetten voor huurkwijtschelding laat de gemeente het Rijk zien dan het geld daadwerkelijk bij de culturele sector terechtkomt.    

Maatschappelijk overbruggingskrediet

De gemeente biedt ook een voorlopige overbrugging aan maatschappelijke instellingen (welzijn, sport, cultuur) tijdens de coronacrisis. Amstelveense maatschappelijke organisaties waarvan het voortbestaan als gevolg van de coronacrisis in gevaar is gekomen of dreigt te komen, kunnen hiervoor een maatschappelijk overbruggingskrediet (voorheen garantiesubsidie) aanvragen. Het college stelt voor om deze regeling per 1 juli 2021 te verlengen met zes maanden tot 1 januari 2022. 

Inzet in 2020

In 2020 bedroeg het verlies van de lokale culturele sector €5,3 miljoen. Dit is voor de helft opgevangen met kostenbesparingen bij de instellingen en voor de andere helft met steunmaatregelen. De gemeente droeg hier met €1,2 miljoen aan bij via garantiesubsidies en huurkwijtschelding. Dit laatste bleek een effectief middel, omdat het niet tot korting op de NOW-regeling leidt en kan worden ingezet voor matching. 

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS