Geldautomaat onder woning Amsterdamseweg: ‘Ik zit met mijn handen in het haar’

AMSTELVEEN – Op de Amsterdamseweg zat vroeger altijd een pinautomaat van de Rabobank. Die automaat is in 2020 weggehaald vanwege het risico op plofkraken. Nu lijkt het er op dat er alsnog een pinautomaat geplaatst gaat worden. En dat terwijl sinds kort daar een gezin boven woont.

Roos Frederikse is in juni van dit jaar komen wonen in de bovenwoning, boven de oude pinautomaat. Toen ze er kwam wonen was er nog geen sprake dat er een pinautomaat zou komen. ,,Ik heb expres nog wat research gedaan. Toen zag ik dat de automaat was weggehaald vanwege het plofkrakenrisico. Daarom had ik geen enkel idee dat dit zou gaan gebeuren.”

Frederikse woont met haar 2 kinderen in de bovenwoning. ,,Ik zit met mijn handen in het haar. Ik wil mijn kinderen ook gewoon niet bang maken met het idee dat er kans is op een ontploffing onder hun huis. We hebben speciaal voor Amstelveen gekozen vanwege de rustige leefomgeving zo bij het bos.” zegt Roos.

Nieuwsgierig

Ze komt er bij toeval achter dat er een pinautomaat gaat komen onder haar huis: ,,Mijn moeder zag dat er mensen bezig waren om allemaal dingen op te meten beneden. Ze is van nature nieuwsgierig dus ging mijn moeder vragen waarom die mensen daar bezig waren. Toen hoorde ze dat dit was vanwege een nieuwe pinautomaat die hier zou komen.”

Om verder onderzoek te doen neemt ze contact op met Geldmaat, maar ze gaven aan dat hun niet van plan zijn op dat adres een geldmaat te plaatsen. Maar toch is ze er nog niet gerust op. ,,Ik keek verder op de site van de gemeente. En daar zag ik ineens dat er een vergunning was verleend om een pinautomaat te plaatsen. De vergunning was echter niet verleend aan Geldmaat, maar aan het bedrijf ‘Euronet’.” aldus Roos.

Nieuwe situatie

Michel Becker, van Actief voor Amstelveen heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders over de nieuwe pinautomaat. ,,Dit pand was voorheen in gebruik als filiaal van de Rabobank, maar is (na jaren leegstand), nu in gebruik als kantoorruimte, met een door een gezin met 2 jonge kinderen gehuurde bovenwoning.” aldus Becker. ,,Hierdoor is nu sprake van een nieuwe situatie en zou er eigenlijk geen vergunning voor afgegeven moeten worden.”

Roos Frederikse is inmiddels een bezwaarprocedure gestart. ,,Ik verzoek de burgemeester met klem om de vergunning terug te trekken. Ondertussen ga ik ook een verzoekschrift indienen bij de rechtbank om de bouw niet eens te laten beginnen.”

De gemeente is door AAN! om een reactie gevraagd. ,,Wij kunnen pas reageren als de collegevragen voor AVA zijn beantwoord.” laat een woordvoerster weten. De nieuwe exploitant van de pinautomaat, Euronet ATM, was niet bereikbaar voor commentaar.

Verhuizen

Ondanks de lopende zaken is Roos ten einde raad. ,,Als dit zo doorgaat dan denk ik echt dat we moeten gaan verhuizen. Ik kan hier niet boven wonen als ik mijn leven niet zeker ben.”

Nickelas Kok
Nickelas Kok
Bij AAN! ben ik bestuurslid met de focus op techniek en evenementen. Daarnaast vind ik het ook nog ontzettend leuk om verhalen uit Amstelveen te maken, het liefst met de camera.

AANRADERS