Home Cultuur Gedenktegel bombardement Charlotte van Montpensierlaan officieel onthuld

Gedenktegel bombardement Charlotte van Montpensierlaan officieel onthuld

AMSTELVEEN – Een geallieerd bombardement trof 24 februari 1945 diverse woonhuizen aan de Charlotte van Montpensierlaan. Om hierbij stil te staan, heeft de gemeente op initiatief van één van de overlevenden een gedenktegel in de bestrating geplaatst. Gisteren was de onthulling hiervan in het bijzijn van nabestaanden en geïnteresseerden.

Bij het bombardement kwamen minstens tien mensen om het leven en vielen vele gewonden. Wil Couturier is initiatiefnemer van de gedenktegel. Zij heeft het bombardement als kind meegemaakt, terwijl ze logeerde bij familie. Haar oom, tante en neefje kwamen hierbij om het leven. Wegens omstandigheden kon zij niet bij de onthulling zijn. Wethouder Herbert Raat (monumenten) onthulde de gedenktegel daarom samen met de tweeling Dini en Frits Verhoeff. Zij overleefden het bombardement op 4-jarige leeftijd. 

Herdenken

“Het feit dat wij herdenken op de dag dat er oorlog is uitgebroken in Oekraïne, toont hoe belangrijk het is om stil te blijven staan bij ook de zwarte bladzijden uit onze geschiedenis”, zei wethouder Herbert Raat (monumenten) bij de onthulling. “We mogen niet vergeten en blijven herdenken. Het is goed dat mevrouw Couturier een gedenktegel heeft aangevraagd. Helaas kon zij niet bij de onthulling zijn. De komst van vele belangstellenden toont aan dat haar initiatief veel steun en aandacht krijgt.”

Gedenktegel

De gedenktegel aan de Charlotte de Montpensierlaan, ter hoogte van nummer 49, is vorig jaar al gelegd. Toen kon de onthulling vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan.

Mobiele versie afsluiten