Home 112 Gedenksteen doodgeschoten agente Gabrielle Cevat onthuld: ‘Ik mis haar nog elke dag’

Gedenksteen doodgeschoten agente Gabrielle Cevat onthuld: ‘Ik mis haar nog elke dag’

AMSTELVEEN – Hoofdagente Gabrielle Cevat werd 9 juli 2008 aan de Piet de Winterlaan doodgeschoten toen ze een man wilde aanspreken op zijn rijgedrag. Vandaag werd een gedenksteen voor haar onthuld.

,,Vrolijk, spontaan en echt plichtsgetrouw. Dat is ook de reden geweest dat ze is omgekomen,” zegt Marga Koenen, moeder van Gabrielle Cevat, op de vraag wat voor persoon Gabrielle was. ,,Als moeder is dit natuurlijk een vreselijk gemis. Ik mis haar elke dag. Dat spreek je alleen nu niet de hele dag uit, maar het is er wel echt elke dag.” aldus Marga.

Beladen moment

Foto: AAN! / Vivian Tusveld

,,Hier op deze plek staan voelt wel een beetje beladen,” zegt Marga zichtbaar aangeslagen. ,,Gelukkig ben ik hier al een keer geweest in het begin, toen de rechtszaak begon. Ik kon niet helemaal begrijpen hoe ze nou had gereden en waar ze was geweest. Om de situatie in de rechtszaal beter de begrijpen ben ik hier toen geweest met de politie. Het is onwezenlijk. Je kan jezelf niet voorstellen dat het hier gebeurd is,” aldus Koenen.

Emotionele burgemeester

Burgemeester Tjapko Poppens was emotioneel tijdens de onthulling van de gedenksteen. Als AAN! hem interviewt is hij ook zeer stellig voor de camera. ,,Het grof geweld wat er toen gebeurd is, moet je altijd weerstaan. Het kan niet waar zijn dat dit soort zaken gebeuren. En de heftigheid van dit soort zaken, daar moeten we afstand van nemen. Daarom is het belangrijk dat we hier een vuist tegen maken.”

Foto: AAN! / Vivian Tusveld

,,Ik vind het heel fijn dat deze gedenksteen is neergelegd.” laat Marga weten. ,,Het is belangrijk zo dat ze niet vergeten wordt.” zo besluit ze.

Tijdens de ceremonie werd de gedenksteen onthuld door burgemeester Poppens en hoofdcommissaris van politie Frank Paauw. Ook zal in de nieuwbouwwijk ‘De Scheg’ een straatnaam worden vernoemd naar Gabrielle Cevat.

Gabrielle Cevat was op 9 juli 2008 op weg naar haar werk op het politiebureau in Amstelveen. Terwijl ze onderweg was ziet ze een auto die opvallend rijgedrag vertoond. Ze volgt de auto en belt ondertussen met het politiebureau. Op de Piet de Winterlaan stopt de auto. Ze besluit de bestuurder aan te spreken, maar deze geeft de 28-jarige hoofdagente daar niet de kans voor. Hij schiet direct op Gabrielle Cevat.

De dader, Franklin F., verschanst zich in een woning waar hij later wordt aangehouden. Franklin F. blijkt dan eerder die avond al betrokken te zijn geweest bij een geweldsmisdrijf in de wijk Waardhuizen. Hij blijkt daar op een woning te hebben geschoten. Gabrielle kon dat niet weten en heeft dat met haar leven moeten bekopen.
Foto: AAN! / Vivian Tusveld

Mobiele versie afsluiten