HomeAmstelvenersFreek Vogelaar: 'Een echte Amstelveense oervrijwilliger'

Freek Vogelaar: ‘Een echte Amstelveense oervrijwilliger’

AMSTELVEEN – Op zijn zestiende begon Freek Vogelaar zijn ‘carrière in het vrijwilligerswerk. Nu, ruim vijftig jaar later, zet de geboren en getogen Amstelvener Freek zich nog elke week met hart en ziel in. Ja, Freek is een echte Amstelveense oervrijwlliger.

“Mezelf inzetten voor anderen zit gewoon in mij,” aldus Freek. Als puber stroomde hij door als leidinggevende bij Vakantiekamp Kinderland Amstelveen. Zoals velen bij Kinderland was hij eerst gewoon deelnemer.

Later kwam Freek in het bestuur van verschillende verenigingen, zoals Jeu de Boulesvereniging Bulderbaan en Petanque Lijnden. In 2012 begon hij als chauffeur bij Zonnehuisgroep Amstelland, waar hij nu nog steeds wekelijks bewoners ophaalt voor verschillende daguitjes. 

Even niet tussen vier muren

“De meeste bewoners van het Zonnehuis kunnen niet meer verbaal uitdrukken hoe ze zich voelen, maar wanneer ik ze een dagje meeneem in de rolstoeltaxi zie je ze gewoon helemaal lichamelijk opfleuren. Het feit dat ze dan even weg mogen en niet tussen die vier muren zitten, dat vind ik mooi om te zien.” 

“Vroeger heb ik het altijd goed gehad. Mijn vrouw en ik hadden beide een goede baan. Dus dit maakte het ook mogelijk dat ik mij voor andere mensen kon inzetten en niet alleen met werk bezig hoefde te zijn. In verbinding staan met anderen en wetende dat deze ouderen nu nog dagen kunnen nagenieten van een uitje naar het tuincentrum, daar doe je het toch voor?”

Vorig jaar reikte burgemeester Tjapko Poppens een lintje aan hem uit voor zijn inzet afgelopen jaren, uit naam van Zijne Majesteit de Koning. 

Eveliene Quaijtaal
Eveliene Quaijtaal
Eveliene is 20 jaar en komt oorspronkelijk uit Breda. Sinds 2020 woont ze echter in de regio Groot Amsterdam en volgt de studie Media & Journalistiek aan de Vrije Universiteit.

AANRADERS