HomeWijkenKeizer KarelparkFototentoonstelling: Backstage Paris 1984 – 1989 / preview  van Paul van Riel

Fototentoonstelling: Backstage Paris 1984 – 1989 / preview  van Paul van Riel

In Ateliers 2005 aan de Van Weerden Poelmanlaan 4 is van 10 tot en met 27 november de fototentoonstelling ‘Backstage Paris 1984 – 1989 / preview  van Paul van Riel’ te zien.

Als aanloop naar museum-exposities en een koffietafelboek licht Paul van Riel nu alvast in een preview een tipje van de sluier van zijn omvangrijke archief van nooit gepubliceerde backstagefotografie bij de catwalkshows van veel van de grootste modehuizen.

In de periode 1974 t/m 1989 fotografeerde hij duizend modeshows in Parijs en Milaan i.o.v. bijna elk Nederlands (en enkele Belgische, Japanse) mode- en lifestyle magazine; Avenue, Libelle, Margriet, Elegance, Viva, Cosmopolitan, Avantgarde, Elle. Een periode waarin hij niet alleen een kijkje in de keuken kreeg bij gevestigde namen als Yves Saint Laurent, Dior, Chanel en Sonia Rykiel, maar ook de opkomst van de invloedrijke Japanse ontwerpers Kenzo, Kansai Yamamoto, Issey Miyake, Rei Kawakubo (Comme des Garcons) en Yohji Yamamoto vastlegde alsmede Jean-Paul Gaultier, Thierry Mugler, Claude Montana, multi-ontwerper Karl Lagerfeld en vele anderen.   

Paul van Riel heeft in zijn lange carrière een reputatie opgebouwd als belangwekkend fotograaf met een passie voor design, muziek en theater. Hij werkt als freelance fotograaf / fotojournalist al decennia voor week- en maandbladen in binnen- en buitenland. Tientallen opdrachten werden uitgevoerd via bekende fotoagentschappen als Gamma (Parijs), Black Star (New York City), Grazia Neri (Milaan), Pacific Press Service (Tokio). Zijn verbintenis met fotobureau Hollandse Hoogte / ANP duurt al 40 jaar. 

Vrij werk wordt met regelmaat geëxposeerd in galeries en musea, waaronder Paris Photo, Nikon Gallery Tokyo, Nederlandse Ambassade in Tokyo, Museum Volkenkunde en SieboldHuis (Leiden), Kunstmuseum Den Haag, Cobra Museum en Museum Jan (Amstelveen). Van zijn hand verschenen verschillende fotoboeken, waaronder Kimono (Hotei Publishing), Dutch Traces in Japan, De Maagdenhuisbezetting 69 (Thieme Art, 2009).

Een nieuw boek (2023) is het resultaat van een 15 jaar durend project waarbij hij het leven in de coulissen van de Parijse modeshows vastlegde. Veel andere documentaire projecten ontstaan uit zijn fascinatie voor het Verre Oosten, met name voor Japan.

Paul van Riel werkte 10 jaar vanuit zijn studio in gebouw Ateliers 2005 en beschouwt deze presentatie als een afscheidsexpositie – eerder dit jaar verhuisde hij naar een andere studio, ook in Amstelveen.

De tentoonstelling is geopend op zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur, vrijdag van 14 tot 17 uur en op afspraak.

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS