HomeNatuurExtreem veel konijnen met dodelijke ziekte rondom Ouderkerkerplas

Extreem veel konijnen met dodelijke ziekte rondom Ouderkerkerplas

Dierenambulance Amsterdam krijgt de afgelopen tijd opvallend veel meldingen van zieke konijnen in de omgeving van de Ouderkerkerplas. De oorzaak is inmiddels bekend.

De konijnen hebben Myxomatose, een ernstige konijnenziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus verwant aan de pokken en leidt vaak tot de dood. Myxomatose wordt verspreid door dragers zoals muggen, konijnenvlooien en onderlinge besmetting via bijvoorbeeld contact of urine. De piek ligt in de zomermaanden.

Lees ook: Gevaarlijke Aziatische tijgermug weer opgedoken in Amstelveen

Niet aanraken

Omdat de symptomen niet heel duidelijk zijn, wordt vaak te laat ingegrepen. Konijnen krijgen rode randen om de ogen, maar deze gaan niet tranen. Daarna beginnen de dieren te niezen. Pas in de tweede week groeien tumoren. Daar onderscheidt de ziekte zich van snot bij konijnen.

De dierenambulance roept mensen die in deze omgeving zieke konijnen zien liggen op om meteen te bellen naar 020 626 2121. Ze waarschuwen ook om de beestjes vooral niet aan te raken.

Lees ook: Dierenambulance draait op voor duizenden euro’s aan dierenartskosten

Redactie AAN!
Redactie AAN!
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS