Home Amstelveners Eenzaamheid in Amstelveen: ‘Ik ben niet zielig maar heb soms ook contact...

Eenzaamheid in Amstelveen: ‘Ik ben niet zielig maar heb soms ook contact nodig’

Eenzaamheid AAN! Amstelveen

AMSTELVEEN – Door het coronavirus zijn meer Amstelveners eenzaam geworden. Toch is het geen nieuw probleem. In 2016 voelde vier op de tien Amstelveners zich eenzaam en één op de tien zich zelfs ernstig eenzaam. In onze woonplaats ontstaan er steeds meer initiatieven om problemen zoals eenzaamheid te kunnen aanpakken.

Hulp zoeken bij eenzame gevoelens is voor velen een grote stap maar biedt wel degelijk oplossingen. Dat weet ook Richard Schulte. Hij is ervaringsdeskundige bij TEAM ED in Amstelveen en helpt aan de hand van zijn eigen ervaringen  andere Amstelveners met hun problemen. 

Richard zelf ook met eenzaamheid gekampt. Het eenzame gevoel kruisde al vroeg in het leven zijn pad. “Ik had destijds wel drie zussen en een broer maar als je ouders daarbij ook de hele tijd ruzie hebben, dan besluipt eenzaamheid je. We werden ook mishandeld. Je kan je dan heel erg eenzaam voelen,” vertelt Richard.

Ook tijdens zijn dienstperiode en later in zijn leven heeft Richard  meerdere momenten gehad waarbij hij zich eenzaam voelde. “Ik ben niet zielig en kan wel veel alleen doen, maar soms heb ik ook contact nodig. Dat is menselijk. Ik snak ook naar gezelschap.”

Oplossing tegen eenzaamheid

Richards strijd tegen eenzaamheid ging niet altijd even gemakkelijk. “Mijn oplossing was niet de goede. Ik begon met blowen en drinken van alcohol. Dat is niet de oplossing tegen eenzaamheid. Het werkt niet…”

Wat werkt dan wel volgens Richard? Richard: “Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de mentaliteit om open in relaties, vriendschappen en contacten te zijn ervoor kan zorgen dat je contacten kan maken. Het maakt niet uit hoe iemand eruit ziet, hoe iemand zich kleedt of hoe iemand zich gedraagt. Iedereen is even waardevol.”

Eenzaamheid is niet alleen zijn

Eenzaamheid is daarom ook anders dan alleen zijn volgens Richard. Hij benadrukt daarbij het verschil in mind-set. Ook Lisa, die eenzame gevoelens heeft, benadrukt dit: “Het is niet dat ik eenzaam ben, omdat ik geen vrienden kan maken. Het is dat ik eenzaam ben. omdat ik geen vrienden wil maken… Hoe kom je daarvan af? Hoe kom je af van een eenzaamheid waarvoor je zelf kiest?”

Net zoals Richard had Lisa een moeilijke jeugd door een complexe familie. “Je voelt je heel eenzaam als je geen familie hebt waarop je kan bouwen. Je kan op je sociale leven bouwen, maar de essentie is de familie. Als het in je familie niet goed zit, dan ben je heel eenzaam. Je hebt dan geen moeder, geen broer… Je hebt  niemand om op te leunen.”

Je voelt je daar begrepen zonder dat je moet smeken voor begrip

Lisa over hulp van TEAM ED

Volgens Lisa moet je daarom lotgenoten vinden. “Je moet gelijkgestemden hebben zoals bij ED Talk. Ik ben zo veranderd sinds ik daar naar toe ga. Omdat je daar wordt gesteund. Je voelt je daar begrepen zonder dat je moet smeken voor begrip.” 

Sinds ze naar de bijeenkomst van TEAM ED gaat voelt ze dat het beter gaat. “Met de week neemt het gevoel  meer af. Ik word steeds minder eenzaam. Ik kwam daar echt met een vraagstuk en ze hebben me geholpen om dat minder te voelen.”

In Amstelveen zijn er veel goede initiatieven om eenzaamheid te verminderen. “Ik ben daarom helemaal gek van Amstelveen en ik zou er nooit wegwillen,” vertelt Lisa. Hierbij spelen de Amstelveners zelf ook een onmisbare rol. “Je krijgt hier zoveel steun en met name de spirituele steun. Als je zoveel hebt meegemaakt ben je daar naar op zoek. Je wilt geen geld of materiële zaken. Je wilt immateriële steun.”

Eenzaam?

Je staat niet alleen. Schroom niet om hulp te zoeken. In Amstelveen zijn diverse mogelijkheden. Op deze pagina zie je wat er allemaal mogelijk is. Je kan natuurlijk ook contact zoeken met TEAM ED, de organisatie die AAN! heeft uitgelicht in de deze reportage. AAN! koos voor deze organisatie omdat de problemen worden aangepakt met hulp van ervaringsdeskundigen. 

Mobiele versie afsluiten