HomeAANdacht“Een wijkcentrum is niet alleen voor ouderen met een biljartkeu, maar ook...

“Een wijkcentrum is niet alleen voor ouderen met een biljartkeu, maar ook voor kinderen”

AMSTELVEEN – In Amstelveen zijn er meerdere wijkcentra die diverse activiteiten en cursussen organiseren voor zowel jong als oud. Deze week staat jong Amstelveen centraal bij AAN! Amstelveen. Wat is echter het belang van een wijkcentrum voor kinderen?

Om hierachter te komen heeft AAN! Amstelveen gesproken met Nicole Bodewes van Villa Randwijck. Villa Randwijck is één van de wijkcentra in Amstelveen die meerdere activiteiten gericht op kinderen organiseren. Zo organiseert het wijkcentrum standaard judolessen, streetdance clubs en peuterdance voor de kinderen in de wijk.

Leuk en leerzaam

“Kinderen krijgen plezier van deze activiteiten. Zo krijgen ze hier goede en leuke lessen zoals bij streetdance,” vertelt Nicole. “Je hebt bijvoorbeeld een goede leraar die heel leuk is en de kinderen leuke pasjes leert. Ouders willen dat kinderen met plezier er naar toe gaan en niet dat ze zeggen ‘ik heb geen zin’. Een wijkcentrum is leuk voor iedereen. Het is niet alleen voor oudere mensen met een biljartkeu, maar ook voor kinderen.”

De activiteiten georganiseerd door een wijkcentrum brengen niet alleen plezier aan de kinderen, maar zijn ook leerzaam volgens Nicole:” Naast dat ze hier leren van de activiteiten, leer je kinderen ook om sociaal en behulpzaam te zijn. Zo hebben we jongeren die helpen. Bij de kinderdisco gaan sommige kinderen bijvoorbeeld zelf niet meer naar de disco, maar willen ze wel helpen.”  

Alle leeftijdsgroepen komen samen

Doordat kinderen actief betrokken raken bij het buurtcentrum, ontstaat er ook meer sociale cohesie in de wijk. Nicole vertelt het volgende hierover: “Kinderen worden door het wijkcentrum echt een onderdeel van de wijk. Zo brengt het mensen van alle leeftijdsgroepen samen. Laatst was er bijvoorbeeld een kind die langskwam bij de breiclub. Dat is hartstikke leuk. Een wijkcentrum is voor iedereen. Dus ook voor kinderen.”

Enthousiaste ouders

Ook ouders zijn tevreden met de activiteiten georganiseerd door Villa Randwijck. Zo vertelt Caroline Rood wiens kind meedoet aan de danslessen: “Het is heel fijn dat ze door de activiteit socialer worden, doordat het in een groep is. Mijn kind kan daarnaast ook vriendinnetjes ontmoeten buiten school, maar het is ook nog eens lekker in de buurt”

Het verdwijnen van de activiteiten is volgens Nicole ook vooral een gemis voor de ouders:”De kinderen zouden het zelf niet per se missen, want dan zoeken de ouders het wel ergens anders. Het is daarentegen gewoon fijn als er kwalitatief goede lessen zijn om de hoek voor je kind. Een wijkcentrum is lekker dichtbij en ouders hebben hier een plek waar ze rustig kunnen zitten.”

Melissa Yau
Melissa Yau
Melissa studeert Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de VU. Grootste deel van haar tijd focust Melissa zich op haar studie, maar ze maakt ook graag tijd vrij om als verslaggever mee te werken aan AAN!

AANRADERS