HomeAmstelvenersDUWO: 'Vertraging nieuwbouw 2.500 studenteneenheden Kronenburg onbegrijpelijk'

DUWO: ‘Vertraging nieuwbouw 2.500 studenteneenheden Kronenburg onbegrijpelijk’

AMSTELVEEN – Studentenhuisvester Duwo vindt het niet te verkroppen dat de bouw van 2.500 nieuwe studentenwoningen in Kronenburg door tegenwerking van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat nog niet van start kan gaan. “Onbegrijpelijk en een zware tegenvaller,’ noemt DUWO het.

Begin oktober kwamen de nieuwe cijfers van de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting uit. Volgens Duwo zijn de cijfers dramatisch. Zeker voor de regio Amsterdam. Zo blijkt dat het tekort in één jaar is gestegen van 5.200 naar 6.600 eenheden en op grond van de prognoses stijgt dit tekort in 2028 naar 21.700 als er niet fors bijgebouwd wordt.

“Zelfs met te verwachten aanvullende maatregelen om de toestroom van internationale studenten gecontroleerd te beperken, blijft het alle hens aan dek om de kamernood aan te pakken en zijn de 2.500 nieuwe eenheden op Kronenburg keihard nodig,” aldus DUWO.

Denken in mogelijkheden

Voor de studentenwoningorganisatie is het niet uit te leggen dat het een ministerie kan dwarsliggen bij een plan waar bijna belangrijke betrokken partijen in de regio achterstaan. “Dit staat haaks op de ambities van het Rijk en de afspraken die er liggen om de kamernood op te lossen,” aldus DUWO-bestuursvoorzitter Heleen de Vreese. “En
het zal zonder twijfel voor grote vertraging van de noodzakelijke nieuwbouw zorgen. De ernst van deze crisis vraagt nu echt om denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen.”

In het cursusjaar 2020-2021 studeerden in het WO en HBO in de regio Amsterdam 123.500 studenten. Daarin zijn de MBO-studenten nog niet meegenomen. De prognoses gaan uit van een groei tot ongeveer 143.500 studenten in 2028-2029, een stijging van 20.000 studenten. Bijna de helft van die stijging komt door de groei van het aantal internationale studenten, met een 100% woonvraag. Dat leidt ertoe dat er naast het huidige tekort van 6.600 eenheden een aanvullende woningvraag wordt verwacht van ruim 15.000 eenheden, bovenop het huidige tekort dus.
Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS