HomeGezondheidDuo-fiets als oplossing om weer te kunnen fietsen: “Even uit isolement”

Duo-fiets als oplossing om weer te kunnen fietsen: “Even uit isolement”

KEIZER KARELPARK – Je ziet ze steeds meer in Amstelveen: de duo-fietsen van Fietsmaatjes. Voor mensen die om welke reden dan ook niet meer zelfstandig kunnen fietsen dè oplossing om weer op pad te kunnen.

Samen met een vrijwilliger kan de gast meetrappen, of af en toe even de benen stil houden. Vorige maand kreeg Fietsmaatjes Amstelveen hun vijfde fiets van de gemeente Amstelveen. En inmiddels zijn fiets 6 en fiets 7 onderweg. Verslaggever Sander Huisman fietste een stukje met ze mee.

Ineke is gast bij de Fietsmaatjes. Als het weer het toestaat wordt ze elke twee weken opgepikt
door een vrijwilliger. “Ik heb een echtpaar” zegt Ineke. Het ene moment fietst ze met de heer, het andere moment komt de vrouw van het echtpaar voorrijden. De man van Ineke moet nog
overgehaald worden om zich ook rond te laten rijden op de duo-fiets.

Zevende fiets op komst

Michael Douqué reageerde ooit op de oproep van AmstelveenSport, Participe en de lokale GGD.
Samen met Fietsmaatjes Nederland probeerden ze in Amstelveen een afdeling van de grond te
krijgen. En met de zevende fiets op komst binnen vier jaar lijkt dat van de grond komen ook echt gelukt.

Bij Ineke zorgt een nieuwe heup ervoor dat ze niet meer zelfstandig kan fietsen. Bij haar was er geen twijfel om zich aan te melden als gast. Maar het kan wel een drempel zijn om je rond te laten rijden en afhankelijk te zijn van anderen, weten zowel Ineke als Michael. Gelukkig valt voor veel mensen die drempel weg als ze eenmaal met de haren in de wind op de fiets zitten.

Gezocht: vrijwilligers

Met nog twee fietsen op komst zou de organisatie het een uitkomst vinden als er ook een fiets kan worden gestald in Keizer Karelpark. De Fietsmaatjes zijn nog op zoek naar een plek waar de fiets kan komen te staan. En ook gasten en vrijwilligers kunnen zich melden.

Fietsmaatjes is niet alleen een oplossing om weer even op de fiets te zitten, maar ook – bijvoorbeeld tijdens de coronacrisis – om even uit het isolement te raken. “We merkten juist dat mensen het fantastisch vonden om weer even buiten te zijn,” herinnert Michael zich.

Ga naar de site van Fietsmaatjes Amstelveen voor meer informatie.


Bekijk hier alle afleveringen van Sander Op Pad in Keizer Karelpark:

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS