HomeGezondheidDrie medewerkers van GGD Schiphol opgepakt na grootschalige fraude met QR-codes

Drie medewerkers van GGD Schiphol opgepakt na grootschalige fraude met QR-codes

SCHIPHOL – Het Openbaar Ministerie verdenkt drie medewerkers van een GGD-locatie op Schiphol van het grootschalig handelen in QR-codes. Dat meldt RTL Nieuws. Twee vrouwen en een man, die door de landelijke GGD waren ingehuurd, zouden ervoor gezorgd hebben dat er nu tienduizenden valse QR-codes in omloop zijn.

Het Openbaar Ministerie bevestigt aan RTL Nieuws dat drie personen zijn aangehouden op verdenking van fraude met QR-codes. Eén van de verdachten wordt ervan verdacht haar wachtwoord te hebben afgegeven waarmee kon worden ingelogd op het systeem waarmee zij werkte. De andere verdachten konden daarmee de QR-codes aanmaken.

Tot duizend euro per QR-code

De valse QR-codes werden vervolgens voor honderden euro’s en soms wel tot duizend euro verhandeld. De codes worden gebruikt om cafés, restaurants en evenementen binnen te komen en staan op naam van personen die niet per se zijn gevaccineerd, corona hebben gehad of van te voren een coronatest hebben laten doen.

De verdachten werkten vermoedelijk op de GGD-afsprakenbalie in de aankomsthal van Schiphol. Een woordvoerder van de GGD Kennemerland laat NH Nieuws weten dat het in elk geval niet gaat om de XL-test- en vaccinatielocatie op parkeerterrein P4 van Schiphol.

Een deel van de valse QR-codes wordt vanavond nog geblokkeerd, bevestigt het ministerie na vragen van RTL Nieuws. De verdachten zitten nog vast.

Foto('s):Doron Sajet
Doron Sajet
Doron Sajet
Doron Sajet is de luchtvaartexpert van NH Nieuws. Voor AAN! Amstelveen houdt hij ook de situatie rond Schiphol en Amstelveen in de gaten.

AANRADERS