Home Cultuur Drie ‘knuffelkunstwerken’ voor kinderen in Amstelveen

Drie ‘knuffelkunstwerken’ voor kinderen in Amstelveen

AMSTELVEEN – De gemeente Amstelveen heeft opdracht gegeven voor drie ‘knuffelkunstwerken’ die volgend jaar een plek moeten krijgen in verschillende Amstelveense wijken.

Doel van de kindvriendelijke kunst is om kinderen herinneringen te laten opbouwen met kunst, zoals veel Amstelveners herinneringen hebben aan het Zwijntje in het Stadshart. Door in meer wijken zo’n kunstwerk te plaatsen, komen meer kinderen hiermee in aanraking. 

De gemeente streeft ernaar om in alle wijken beeldende kunstwerken te plaatsen die een toevoeging zijn voor de buurt. Voor de jaren 2020, 2021 en 2022 heeft de gemeenteraad geld beschikbaar gesteld voor het realiseren van functionele, voor kinderen aansprekende, kunst in de wijken. Dit project is gestart met het terugplaatsen van de banken en ‘bokkesprongpaaltjes’ van Jan Snoeck.

“De afgelopen jaren hebben we ons ingezet om meer aandacht te vragen voor kunst en cultuur in Amstelveen en om dit bereikbaar te maken voor alle Amstelveners”, wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur). “Kinderen mogen we hierbij natuurlijk niet vergeten. Vooral in deze tijd is het belangrijk dat inwoners van kunst en cultuur kunnen genieten in de eigen omgeving. Daarom geven we dit een steeds groter podium in de wijken en ook online.”

De kunstwerken

In 2020 heeft Hoshyar Rasheed opdracht gekregen voor het kunstwerk ‘Vliegende Dromen’, waarmee hij de levende fantasie van kinderen wil verbeelden. Tijdens workshops zetten de kinderen hun grote droom op papier en hiervan worden keramiektegels gemaakt die het voetstuk van het kunstwerk vormen. Door de coronacrisis konden de workshops lange tijd niet doorgaan en heeft dit project vertraging opgelopen. In 2022 worden nog twee kindvriendelijke kunstwerken gerealiseerd in wijken waar nu nog relatief weinig kunst in de openbare ruimte aanwezig is. Op advies van de Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK) zijn twee kunstenaars geselecteerd: het lokale duo Frank Koolen & Maze de Boer en kunstenaar Cindy Bakker. Ze gaan locatiespecifiek werk maken, waarbij al in de ontwerpfase input wordt gevraagd van kinderen en betrokken bewoners. 

Fotobijschrift: Tamara, Thomas, Floris en Olivier Meinesz met wethouder Herbert Raat bij het Zwijntje in 2018.

Mobiele versie afsluiten