HomeGemeenteraadsverkiezingen 2022Drie dagen stemmen geen overbodige luxe: "Anders hadden m'n vrouw en ik...

Drie dagen stemmen geen overbodige luxe: “Anders hadden m’n vrouw en ik niet gekund”

Honderden Amstelveners, Aalsmeerders, Uithoornaars en Ouderkerkers waren vandaag op de been om te stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat kan bij deze editie namelijk drie dagen: vandaag, morgen en overmorgen. NH Nieuws peilde de verkiezingskoorts in stembureaus in Amstelveen en Aalsmeer. 

“Ik ben na vanmiddag niet meer in Amstelveen”, vertelt een mevrouw die net heeft gestemd bij het stembureau in Wijkcentrum Middenhof tegen NH Nieuws. Ze is heel blij dat ze vandaag al kan stemmen, “want anders was mijn stem verloren gegaan”, voegt ze eraan toe. Voor een man die zijn stem ook al heeft uitgebracht, is het vervroegd stemmen ook een uitkomst. “Anders hadden ik en mijn vrouw niet kunnen stemmen”, zegt hij.

Het stemmen verliep niet overal even soepel. Zo was een man in Aalsmeer vergeten zijn identiteitsbewijs mee te nemen. “Nu moet ik weer terug, maar gelukkig woon ik hier vijf minuten vandaan”, lacht hij. 

Tekst gaat verder.

Hoge opkomst

De opkomst bij het stembureau in Amstelveen is verrassend hoog, vertelt voorzitter Vincent Ladru aan het eind van de ochtend. “Er zijn al zo’n tachtig mensen geweest. Meer dan ik had verwacht.” Ook bij het stembureau in het Raadhuis van Aalsmeer is het een komen en gaan van burgers die hun democratisch recht uitoefenen. De teller staat daar rond 13.00 uur op 230 mensen.  

In Amstelland kan de eerste twee dagen op twaalf locaties gestemd worden. 16 maart openen alle stembureaus hun deuren. De stemmen die vóór 16 maart zijn uitgebracht gaan in het gemeentehuis achter slot en grendel. Alle stemmen worden aan het eind van de laatste dag tegelijkertijd geteld. 

NH Nieuws
NH Nieuws
AAN! heeft een samenwerkingsverband met NH Nieuws. Onze twee redacties trekken gezamenlijk met elkaar op om de verhalen uit Amstelveen (en omstreken) te vertellen.

AANRADERS