Home112Drie bejaarde Amstelveense vrouwen slachtoffer van slinkse babbeltruc

Drie bejaarde Amstelveense vrouwen slachtoffer van slinkse babbeltruc

AMSTELVEEN – Twee bejaarde vrouwen zijn eind maart van hun bankpas bestolen met een babbeltruc. Een derde vrouw, ook een dame op leeftijd, werd op bijna dezelfde manier opgelicht. Vermoed wordt dat de drie zaken door dezelfde verdachte zijn uitgevoerd. Deze verdachte staat op beeld en de politie wil graag weten wie hij is.

Babbeltruc Rembrandtweg

Op zaterdagmiddag 20 maart van dit jaar werd omstreeks 16.05 uur aangebeld bij een bewoonster aan de Rembrandtweg. Een man kwam een pakketje bezorgen bij de 82-jarige vrouw. Zij nam het pakket aan, maar de man vroeg naar haar bankpas. Het slachtoffer kan zich niet goed meer herinneren waarom ze haar pas moest geven en of ze ook de pincode moest intoetsen. Wel ontdekte zij snel dat zij niet haar eigen bankpas had teruggekregen. Diezelfde middag is geprobeerd geld op te nemen met de pas van de vrouw. De bank heeft de verdachte transactie al tegengehouden bleek uit contact met de bank. De bankpas is geblokkeerd.

Camera Obscuralaan

Een 75-jarige vrouw overkwam aan de Camera Obscuralaan bijna hetzelfde op woensdag 31 maart. Zij werd ’s ochtends gebeld door iemand die vertelde een pakketje voor haar te hebben en dat er 1 euro moest worden betaald. De vrouw verwachtte inderdaad een pakketje, dus werd afgesproken dat er later die dag iemand langs zou komen. Omstreeks 16.30 uur werd er aangebeld door een zogenaamde Post-NL bezorger. De vrouw wilde contant betalen maar kreeg te horen dat zij alleen kon pinnen. Een eerste pinpoging mislukte, het apparaat deed het volgens de bezorger niet. Hij nam het apparaat terug, deed er iets mee en de vrouw moest opnieuw haar pincode intoetsen. Deze keer lukte de pintransactie wel waarna de vrouw de pas terug kreeg van de bezorger.

Een uur later kreeg de vrouw meldingen van haar bank. Toen ontdekte de vrouw dat zij niet haar eigen bankpas terug gekregen had. Haar eigen bankpas is direct geblokkeerd. Die middag is met de pas van de vrouw drie keer geld opgenomen bij een geldautomaat in Amsterdam. Onderzoek door de politie heeft uitgewezen dat dit is gedaan door iemand anders dan de zogenaamde bezorger.

Babbeltruc Tiengemeten

Een week na de laatste babbeltruc sloeg de mogelijke verdachte opnieuw toe op woensdag 7 april. Een 82-jarige vrouw aan de Tiengemeten werd opgebeld door iemand die zei van PostNL te zijn. Om 17.25 uur zou een bezorger aan de deur komen met een pakketje waarvoor een kleine betaling voor de bezorging gedaan moest worden. Ook deze vrouw verwachtte daadwerkelijk een pakketje.

Op het aangegeven tijdstip stond er iemand aan de deur met een pakketje. Ook hier moest 1 euro betaald worden per pin, dit kon niet contant. De bezorger hield het bankpasje van de vrouw onder een apparaatje dat er uit zag als een smartphone. Na intoetsen van de pincode kreeg de vrouw het pakketje en haar bankpas. Omdat het slachtoffer het toch niet vertrouwde controleerde zij of er daadwerkelijk een bedrag van 1 euro was afgeschreven. Dit bleek niet zo te zijn. In het pakket trof zij ook dingen aan die zij niet had besteld. Zij heeft vervolgend direct de bank gebeld om haar pas te laten blokkeren. Deze vrouw kreeg wel haar eigen bankpas terug, maar onbekend is wat de man precies met het apparaatje en de pas heeft gedaan.

Signalement

In alle drie de gevallen staat een verdachte op beeld. De politie heeft het vermoeden dat dit dezelfde man is. Het gaat om een man, rond de 20 jaar oud en met een lichte huidskleur. Hij heeft blond tot donkerblond steil haar met een scheiding aan de zijkant. Op 31 maart droeg hij een PostNL jas. De andere twee dagen droeg hij een oranje poloshirt of blouse. Op alle dagen droeg hij schoenen van het merk Nike.

Herkent u de man, bent u zelf slachtoffer geworden of heeft u andere informatie over deze babbeltrucs? Vul dan het online tipformulier in of neem contact op met de politie via de opsporingstiplijn 0800-6070. Anoniem kan ook via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS