Home112Update: Dode eenden aangetroffen in sloot Bertha von Suttnerlaan: oorzaak botulisme

Update: Dode eenden aangetroffen in sloot Bertha von Suttnerlaan: oorzaak botulisme

Aan de Bertha von Suttnerlaan in Westwijk zijn zondagmiddag meerdere eenden levenloos aangetroffen in het water. De oorzaak is waarschijnlijk botulisme.

In de omgeving van de Bertha von Suttnerlaan is de dierenambulance inmiddels gestart met het zoeken naar diverse zieke en dode eenden. Dit doen ze vanuit een bootje. De vogels worden geborgen en eventuele zieke dieren worden opgevangen.

Update: Miriam Bosman van de dierenambulance Ronde Venen/Amstelland weet te vertellen dat het inderdaad botulisme betreft. De teller staat ondertussen op veertien dode eenden. Daarnaast zijn er ook zeven zieke eenden naar de vogelopvang gebracht. Daarvan is er een overleden.

Botulisme kan ontstaan bij veranderende weersomstandigheden zoals regen naar warm weer. . Door de regen woelt bacterie door sloot daarbij zorgt de zon daarna dat de bacterie zich kan vermeerderen. Bosman: “Wij hoorden van buurtbewoners dat er al 20 jaar niet is gebaggerd. Er is altijd botulisme, maar niet baggeren is funest. Overigens moet je niet direct nu gaan baggeren. Dat maakt het alleen maar erger.”

Het niet de taak van de dierenambulance om de kadavers te bergen. Waternet wilde de eenden pas maandag ruimen. Voor dierembulance was dat geen optie dus is er zelf actie ondernomen.

Foto('s):VLN Nieuws
Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS