HomeAmstelvenersDigitale hulp steeds belangrijker bij gemeentelijke ondersteuning echtscheidingen

Digitale hulp steeds belangrijker bij gemeentelijke ondersteuning echtscheidingen

AMSTELVEEN – Ondanks dat het aantal vechtscheidingen in Nederland daalt, wil de gemeente Amstelveen nog steeds duidelijk inzetten op begeleiding van kind en ouders. Op lokaal niveau wordt hier met het project ‘conflictscheidingen’ ondersteuning geboden. Inzet van digitale middelen wordt hierbij steeds belangrijker.

Juist door de coronacrisis lijkt het aantal scheidingen te dalen. Echtparen hebben meer tijd voor elkaar en zijn veerkrachtig. Partners die echter al op een scheiding afstevenden hebben het juist door de coronacrisis veel zwaarder.

Een oplossing is het inzetten van digitale middelen. In coronatijd boden hulpverleners noodgedwongen boden omgangsbegeleiding. De ervaring leert dat online mediation ook de-escalerend kan werken. Soms zelfs beter dan bij face-to-face contact, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht.

Online bemiddeling

Jeugdonderzoeker Inge van der Valk: “Gaandeweg ontdekten we dat online bemiddeling een heel doeltreffend instrument kan zijn. Lange tijd gold vanuit de richtlijn bij echtscheiding dat ouders altijd samen op consult moeten komen. Maar omwille van de veiligheid verdient het soms de voorkeur ouders even niet samen, maar apart te zien.” 

“Als een gesprek escaleert en in ruzie uitmondt, is het lastig als hulpverlener adequaat te handelen. Juist voor deze groep kan online begeleiding een goede ‘tussenvorm’ zijn”, vult Harmke Bergenhenegouwen van het Nederlands Jeugdinstituut aan.

Digitaal plein

Binnen de landelijk overheid wordt op het ogenblik gewerkt aan het programma ‘Scheiden zonder Schade’. Onderdeel hiervan is het inrichten van een landelijk Digitaal Plein (DigiPlein en DigiBegeleider), speciaal voor ouders en hun kinderen in scheiding.

‘Scheiden zonder Schade’ ontwikkelt een DigiBegeleider in de vorm van een chatbot. Aan de hand van de ontwikkeling van DigiBegeleider onderzoekt het programma wat bij het voorkomen van complexe scheidingen de behulpzame ingrediënten zijn.

Het programma onderzoekt tevens hoe gemeenten en professionals via lokale kanalen effectiever hulp kunnen bieden met digitale middelen. Gemeente Amstelveen verwacht eind 2021 meer informatie te ontvangen over een mogelijk aansluiting op dit digitale plein.

Overigens is er op het gebied van scheidingen ook goed nieuws. Uit onderzoek in 2020 bleek dat het aantal scheidingen ten opzichte van tien jaar eerder met 0,3 is afgenomen (zie onderstaand kaartje).

Bron: Independer


Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS