HomeAANdachtKoud in AmstelveenDierenopvang De Toevlucht overspoeld door jonge egeltjes

Dierenopvang De Toevlucht overspoeld door jonge egeltjes

De winter is begonnen en dat betekent dat veel dieren zich aan het klaarmaken zijn voor de winterslaap. Maar dat gebeurt niet zonder slag of stoot, want voor een aantal dieren is het een zware periode, met name de jonge egels. Gelukkig is De Toevlucht er om de jonkies te voorzien van de juiste zorg, zodat zij de winter kunnen overleven. Wij gaan in gesprek met De Toevlucht over hun werkzaamheden in de winter.

De Toevlucht is een vogel- en zoogdierenopvang in Amsterdam Zuid-Oost, die jaarlijks duizenden wilde dieren opvangt uit de regio. Zo vangt zij dus ook alle wilde dieren op die zich in Amstelveen bevinden. De opvang verzorgt bijvoorbeeld duiven, zwanen, kraaien en dassen. Roxiena van Echt is beheerder en dierverzorgster bij de opvang. Zij zorgt dat alles draaiende blijft. Momenteel heeft Roxiena het erg druk met jonge egeltjes. “Op een gegeven moment gaan de moeders zich klaarmaken voor de winterslaap en laten ze de jonge egeltjes in de steek,” zegt ze. Hierdoor hebben de egels die in het najaar geboren zijn een slechte start, omdat er door de kou weinig voedsel te vinden is. Om in slaap te komen, moeten egels namelijk op een geschikt gewicht komen en gaan ze dus later in slaap als ze op een ongeschikt gewicht zitten. De Toevlucht vangt ze op om ze te voorzien van de juiste voeding. 

Daarnaast zijn er minder slaapplekken, doordat er meer gebouwd wordt en er dus meer straatwerk is. Hier kunnen de egels niet op slapen. “Als er alleen stenen liggen, kunnen de egels geen goed nestje maken.” Zo kwamen er veel zwakke dieren in tuinen van mensen terecht. En die vielen extra op, doordat de mensen vaker thuis zijn door het coronavirus. De Toevlucht vangt wel minder vogels op door de vogelgriep. Om te voorkomen dat de dieren besmet worden met de griep, mogen alleen werknemers op locatie komen. “Vogels gaan vaak dood aan het virus en dat willen we vermijden.”

Klimaatverandering

Ook de klimaatverandering is een grote factor op het welzijn van de dieren. “Het najaar was warm en het is in een keer omgeslagen. Egels hebben daar moeite mee. Het voedselaanbod schiet omlaag en ze kunnen geen wintervoorraad vinden.” De egels blijven daarom de hele winter bij De Toevlucht om de winterslaap te kunnen houden. Rond april en mei worden ze weer losgelaten. Als het lukt, worden ze teruggezet waar ze vandaan komen en anders komen ze terecht op een andere geschikte locatie. “Het is niet bij te houden waar ze vandaan komen. De dieren komen uit de gehele regio, namelijk Amsterdam en omstreeks. De dieren terugplaatsen waar ze vandaan komen is dus vaak niet haalbaar.”

Voedseltekort

Normaalgesproken heeft De Toevlucht het in het najaar vooral erg druk met verzwakte dieren door het voedseltekort. Het water bevriest bijvoorbeeld, waardoor de meren minder toegankelijk zijn om eten uit te halen. Ook heeft de opvang af en toe te maken met dieren die vastgevroren zijn door de kou. Gelukkig is het, los van de egels, best rustig op het moment. Roxiena vertelt dat het erg afhangt van de weersomstandigheden. “Het is erg afwachten in de winter. Als het volgende week gaat vriezen, is het weer erg druk.”

Ebony Winter
Ebony Winter
Ik ben Ebony, 19 jaar en woonachtig in Rotterdam. Ik studeer aan de VU in Amsterdam. Erg muzikaal en daarom vind ik het leuk om me te verdiepen in cultuur en maatschappelijke thema’s en hier dus voor te schrijven bij AAN!

AANRADERS