HomeOpenbaar vervoerDienstregeling openbaar vervoer blijft vrijwel op peil: Connexxion heeft moeite personeel te...

Dienstregeling openbaar vervoer blijft vrijwel op peil: Connexxion heeft moeite personeel te vinden

In tegenstelling tot de NS lukt het de Vervoerregio Amsterdam om een ‘drastische afschaling’ van het openbaar vervoer in de regio Amsterdam te voorkomen. Dat blijkt uit een brief waarin de plannen bekendgemaakt worden. 

De Vervoerregio Amsterdam deelt de concessies uit voor het openbaar vervoer in de regio Groot-Amsterdam, en omvat bijvoorbeeld ook de Connexxion-bussen in de regio Amstelland. 

Uit het document blijkt dat, hoewel de hoeveelheid gebruikers van het openbaar vervoer nog niet terug is op het niveau van voor de coronacrisis, alles op alles wordt gezet om te voorkomen dat het openbaar vervoer afgeschaald moet worden. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een rijksregeling, en legt de Vervoerregio zelf geld toe. 

Amstelland kampt met personeelstekort

In de regio Amstelland-Meerlanden heeft inmiddels zo’n 80 procent van de reizigers zijn weg terug naar het openbaar vervoer gevonden. Dit is ook de regio waar de Vervoerregio nu al problemen ziet: Connexxion geeft aan problemen te hebben met het werven van personeel. In deze regio start Connexxion dus ook met een lager aanbod dan gewenst. Concreet betekent het dat er wellicht minder bussen zullen rijden, al is de dienstregeling nog niet bekend. 

Stijgende energiekosten

Vooral in Amsterdam speelt ook nog eens mee dat de energieprijzen stijgen, en metro’s en trams daardoor duurder worden. De Vervoerregio grijpt hier vooralsnog niet in, maar houdt de situatie in de gaten. 

Wel wordt in de brief aan de Regioraad specifiek benoemd dat het openbaar vervoer in de regio zwaar te lijden heeft onder de krappe arbeidsmarkt. “Vervoerders hebben moeite om de roosters rond te krijgen. Om te zorgen dat het OV voorspelbaar blijft, kan er alsnog voor worden gekozen om met een iets lagere dienstregeling te rijden. Hoewel we dat liever anders zien, draagt het wel bij aan de betrouwbaarheid van het systeem, omdat uitval zo veel mogelijk wordt voorkomen.” 

NH Nieuws
NH Nieuws
AAN! heeft een samenwerkingsverband met NH Nieuws. Onze twee redacties trekken gezamenlijk met elkaar op om de verhalen uit Amstelveen (en omstreken) te vertellen.

AANRADERS