HomeGezondheidDe thermometer geeft 0 graden Celsius aan: kom, we nemen een duik...

De thermometer geeft 0 graden Celsius aan: kom, we nemen een duik in de Ouderkerkerplas!

OUDERKERK – Je lichaam zegt: no way! Maar het dan tóch doen. Dit overwinnen van je letterlijke koudwatervrees, is wat Sharief Niamut tot kunst heeft verheven. Zo start de personal coach van beroep, óók met temperaturen rond het vriespunt of daaronder, iedere dag met een duik in het open natuurwater en begeleidt-ie bovendien andere mannen tijdens hun eerste confrontatie met het koude water.

“Ik wil een gezondere levensstijl en dit draagt daartoe bij” 

Timothy Doekhie, debutant koudwaterzwemmer

Het is tien uur in de ochtend, de temperatuur schommelt rond het vriespunt en er staat op het strandje van de Ouderkerkerplas een gemene wind. Sharief arriveert met zijn neefje Tim om hem te coachen in wat zijn allereerste koude duik in het open natuurwater moet gaan worden. “Ik vind het wel spannend”, aldus Tim, “maar ik ben enthousiast. Het is misschien extreem, want het is nu heel koud, maar ik wil een gezondere levensstijl. Het sterker worden in je hoofd hoort daar ook bij en deze confrontatie helpt hopelijk.”

Weerbaarder worden in tijden van het virus

Sharief, die in het verleden een opleiding volgde bij ‘the ice-man’ Wim Hof, weet wat voor fysieke, en mentale voordelen te behalen zijn als je jezelf bloot weet te stellen aan de extreme kou. “Door het overwinnen van je koudwatervrees wordt je mentaal sterker, leer je beter omgaan met stress”, aldus Sharief. “Het jezelf weerbaarder maken, is zeker ook in de huidige tijd van het virus, niet onbelangrijk.” Van het begeleiden en coachen van mannen, heeft Sharief zijn levenstaak gemaakt. Met zijn organisatie ‘De Mannencirkel’ beoogt ‘ie deelnemers het beste uit zichzelf te halen. 

“Het is fantastisch de dag zo te starten. Ik raad het iedereen aan”

Jordi Knijpinga, koudwaterzwemmer

Ook Jordi, die in de buurt woont, komt nog opdraven. Na onder leiding van Sharief wat opwarm-oefeningen te hebben gedaan, is het dan toch echt zover en stappen de heren de plas in. Een meter of twintig van de kust, laten de heren zich in het water zakken om er vervolgens zo een tijdje roerloos te blijven zitten. “Het was de langste minuut uit mijn leven”, vertelt Tim, “maar ik heb een heel voldaan gevoel nu”. Ondanks dat Sharief zelf al talloze malen de confrontatie met de kou aanging, is bij hem het effect nog altijd merkbaar. “Het blijft heerlijk als je het water uitstapt. Je voelt je de rest van de dag superfit.” Ook Jordi stuitert van energie: “Het maakt me actiever, wakkerder, ik zit beter in mijn vel. Ik raad het iedereen aan.” 

Wie zich overigens geroepen voelt: Iedere zondag om 10 uur ’s ochtends duikt Sharief het koude water van de Ouderkerkerplas in en nodigt iedereen uit om mee te doen. 

AANRADERS