HomePolitiekD66D66 is klaar met Internationale Vrouwendag: 'De tijd van barricade is voor...

D66 is klaar met Internationale Vrouwendag: ‘De tijd van barricade is voor veel vrouwen voorbij’

AMSTELVEEN – De Amstelveense fractie van D66 is klaar met internationale Vrouwendag. De tijd dat vrouwen op de barricaden staan is wat de partij betreft voorbij. Wel wordt aangestipt dat ondanks dat er gelijke rechten zijn man en vrouw er nog wel werk aan de winkel is. “De positie van mannen en vrouwen vaak nog steeds niet gelijk is.”

Floor Gordon, lijsttrekker van D66: “De tijd van de barricade, van de strijd voor gelijke rechten en van het bewijzen dat we alles kunnen is voor veel vrouwen voorbij. We willen eigenlijk weer “gewoon” vrouw kunnen zijn. Niet bewijzen dat we supermoeders zijn met carrière. Niet uitleggen hoe we werk met kinderen en het huishouden combineren. Steeds vaker hoor ik dat vrouwen geen ‘statement-feminisme’ meer willen op internationale vrouwendag. Als ik kijk naar pakweg vijftig jaar geleden en naar de situatie van de meeste vrouwen nu, dan is er ook enorm veel verbeterd. Vrouwen in Nederland, zijn niet langer achtergesteld.”

Nog steeds verschillen

Toch zijn er nog verschillen, weet ook D66. Zo wijst de partij erop dat vrouwen nog steeds minder werken en hun beloning bijvoorbeeld niet gelijk is. Ook de verdeling van zorgtaken is niet in balans. Meer vrouwen dan mannen worden in Nederland door hun partner mishandeld.

Floor vervolgt: “Het vieren van Internationale vrouwendag draagt voor sommigen bij tot een onnodige kloof met mannen. Daarom is ons statement: We zijn sterk. We zijn onafhankelijk. We weten wat we willen. En ook wat we niet willen, minstens zo belangrijk. Kunnen er dingen beter als het gaat om de positie van vrouwen? Absoluut! Daar sluiten we onze ogen niet voor. We hebben allemaal vooroordelen over wat mannelijk en vrouwelijk is en wie wat voor rol heeft in de maatschappij. Vrouwen dus ook. Daarom is het tijd dat we ons daar bewust van worden. En het heft in eigen handen nemen.”

Bijeenkomst

D66 houdt op 8 maart, internationale Vrouwendag, een evenement in bibliotheek op het Stadsplein. Met verschillende inspirerende rolmodellen wordt gesproken over onder andere voorbeeldgedrag voor kinderen, het belang van representatie, de kracht van vrouwen om gelijkwaardigheid af te dwingen én de aanpak van en het bewustzijn over seksuele intimidatie van vrouwen.

Gordon: “Alle Amstelveners zijn welkom: Elk gender man, vrouw, non-binair, jong en oud.” Naast lijsttrekker Gordon, zijn onder anderen D66 Tweede Kamerlid Hülya Kat en Marieke Visser, auteur van het boek ‘Mama is minister-president’ dat door D66 aan alle Amstelveense basisscholen wordt aangeboden, als sprekers bij het event aanwezig. Aanmelden kan via info@d66amstelveen.nl. De inloop is om 19:00-19:30. 

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS