Home Wijken Amsterdamse Bos Culturele instellingen Amstelveen doorstaan coronacrisis

Culturele instellingen Amstelveen doorstaan coronacrisis

AMSTELVEEN – Waar de cultuursector als geheel flinke klappen oploopt tijdens de coronacrisis, lukt het de grote Amstelveense instellingen om het hoofd boven water te houden. AAN! sprak met P60, het Bostheater, Museum JAN en het Cobra Museum over de impact van de coronawinterslaap.

Door een korter seizoen met vooral minder bezoekers zijn de organisaties tamelijk veel omzet misgelopen. Iedere instelling baalt enorm van het stille jaar waarin ze niet konden doen waar ze goed in zijn: het Amstelveense publiek (en daar ver buiten) cultureel verheffen.

P60

Bij P60 ligt de reguliere programmering al ruim een jaar stil. Het lukte wel om creatieve, alternatieve manieren te vinden om toch nog iets aan te kunnen bieden aan het publiek, maar deze compenseerden bij lange na niet de misgelopen inkomsten. “We hebben ons de afgelopen tijd beziggehouden met het P60 LAB, waar we een podium bieden aan beginnende acts,” vertelt woordvoerster Jill Mos van P60. Hier krijgen lokale artiesten gratis toegang tot geluid- en lichtinstallaties en technici. “Daarbij hebben we livestream concerten of zelfs festivals georganiseerd die online te volgen zijn. Maar deze zijn ook soms gratis dus we zijn echt afhankelijk van de steunpakketten van de overheid.”

Bostheater

Ook het Bostheater heeft het de afgelopen maanden zwaar gehad. “Op een paar kindervoorstellingen na, moesten alle muziek- en theatervoorstellingen worden doorgeschoven of worden geschrapt”, vertelt directeur Ingejan Ligthart Schenk. “Normaal kunnen we ruim 1.400 man kwijt in ons theater. Afgelopen zomer was dit maximaal 150 man. Dit scheelt natuurlijk enorm. Daarnaast was het verhuur van hun buitentheater ook niet mogelijk.” Gelukkig ontving ook het Bostheater de nodige financiële steun waardoor de organisatie niet in het rood is te komen staan en er niemand van de kleine groep vaste medewerkers ontslagen hoefde te worden.

Museum Jan in de winter.

Cobra Museum en Museum JAN

De Amstelveense musea Cobra en JAN moeten het natuurlijk al tijden met veel minder bezoekers doen. “We hebben afgelopen maanden een prachtige tentoonstelling van Claude Cahun gehad, maar helaas heeft niemand hier van kunnen genieten.”, verzucht Stefan van Raay van het Cobra Museum. “Daar balen wij natuurlijk enorm van, zeker met de goede recensies van bijvoorbeeld het NRC en de Volkskrant.” Het museum is nu druk bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe tentoonstelling: Frida Kahlo & Diego Rivera: A Love Revolution, gepland om op 26 mei te openen.

Ook het JAN Museum is nu druk bezig met twee splinternieuwe tentoonstellingen en hebben de afgelopen tijd waarin het museum dicht was benut door kleine verbouwingen door te voeren. Beide musea zijn financieel overeind gebleven door subsidie vanuit het Rijk en vanuit de gemeente.

Vrijwilligers aangehaakt houden

Alle organisaties zijn sterk afhankelijk van een (grote) groep vrijwilligers. Hier is dan ook flink in geïnvesteerd afgelopen maanden. Jill Mos van P60: “We hebben veel online borrels, quizzen, een nieuwsbrief en af en toe één op één koffiemomenten om de betrokkenheid te blijven stimuleren onder de vrijwilligers. Dit blijft een hele uitdaging, maar dat is erg belangrijk voor ons.” Ook het JAN Museum houdt hun gastdames en -heren intensief op de hoogte via mail en zijn allen uitgenodigd voor een privébezoek aan het museum. Bij het Cobra Museum worden de vrijwilligers aangehaakt gehouden door een wekelijkse zoomcall.

Toekomst

Voor de komende maanden is nog veel onduidelijk. Er zijn zorgen over een lager bedrag aan steun vanuit de overheid, maar het is nu echt een kwestie van afwachten op de nieuwe maatregelen. Zeker voor de musea en het Bostheater zijn er zorgen voor een tussenperiode waarin bezoekers een negatieve testuitslag moeten laten zien. Voor het Cobra Museum is dit zelfs eventueel een aanleiding om pas één of twee weken later open te gaan, als testen verplicht zijn voor het bezoeken. Ook museum JAN ziet er geen heil in: “Het lijkt ons een te hoge, en daarbij onnodige, dure drempel. Een bezoek aan Museum JAN kan veilig”.

De organisaties hopen dan ook snel weer te kunnen beginnen met het ontvangen van bezoekers. Het Bostheater gaat er vanuit dat er voorlopig nog steeds minder mensen dan gebruikelijk in het theater mogen en overweegt meerdere shows per dag te doen om dit te compenseren. Ook het Cobra Museum zet in om spreiding van bezoekers en gaat waarschijnlijk van 10:00 tot 22:00 uur open.

Mobiele versie afsluiten