HomeCultuurCubanen eisen uitleg van burgemeester over 'steun aan dictatuur' in hun vaderland

Cubanen eisen uitleg van burgemeester over ‘steun aan dictatuur’ in hun vaderland

Boze Cubanen hielden maandag een protest voor het Raadhuis in Amstelveen. De groep eist uitleg van burgemeester Tjapko Poppens voor zijn aanwezigheid bij de opening van de tentoonstelling ‘Korda: Cuba, Che, Glamour’, in het Cobra Museum. In die tentoonstelling wordt volgens hen ‘moordenaar Che Guevara’ verheerlijkt.

Het gaat om Che Guevara, de rechterhand van oud-president Fidel Castro. “Che Guevara is een moordenaar, geen held. Hij heeft duizenden mensen vermoord”, vertelt Victor Dueñas, voorzitter van Foundation NewGeneration. Deze organisatie heeft namens de Cubaanse gemeenschap vorige week een protestbrief ingediend bij de gemeente Amstelveen en het Cobra Museum. 

Burgemeester Tjapko Poppens was bij de opening van de tentoonstelling aanwezig, die werd geopend door ambassadeur van Cuba Anet Pina Rivero. Op zijn Twitter staat een foto waarop hij naast Pina Rivero staat. “Zeer de moeite waard”, schrijft de burgemeester over de tentoonstelling. 

Tekst gaat verder. 

De groep Cubanen is beledigd en komt Poppens om uitleg vragen. “Waarom ondersteunt een democratisch gekozen burgemeester de dictatuur in Cuba?”, vraagt Dueñas zich af. Poppens is vandaag niet aanwezig op het Raadhuis, maar de groep geeft wel nogmaals de protestbrief af in de hoop een reactie te krijgen.

Lees ook: Ophef rondom tentoonstelling foto Che Guevara in Cobra

De gemeente laat in een reactie aan NH Nieuws weten dat de burgemeester ‘bij de opening van de expositie aanwezig was om de Cubaanse ambassadeur, vanwege jarenlange diplomatieke relaties, officieel te ontvangen’. De opening werd verricht door de ambassadeur. Verder verwijst de gemeente naar de reactie die het Cobra Museum eerder gaf.

Tekst gaat verder.

Reactie Cobra Museum

Stefan van Raay, directeur van het Cobra Museum, zei toen dat ‘de tentoonstelling volledig om de kunstenaar Korda draait’. De expositie zou volgens de directeur het doel hebben om het publiek te laten kennismaken met Korda’s nalatenschap en hem te bevrijden van het ‘zware gewicht van die ene foto’.

“Deze historische overzichtstentoonstelling van Korda geeft het Nederlandse publiek de kans om alle aspecten van zijn werk te leren kennen, waaronder de politieke bijeenkomsten in de eerste negen jaar van de Cubaanse Revolutie”, aldus Van Raay.

De directeur vindt het dus logisch dat ook het portret van Guevara hierin is meegenomen: “Een foto die wereldwijd is gereproduceerd en vercommercialiseerd, maar ook door veel anderen voor verschillende ideologische doeleinden is gebruikt.”

NH Nieuws
NH Nieuws
AAN! heeft een samenwerkingsverband met NH Nieuws. Onze twee redacties trekken gezamenlijk met elkaar op om de verhalen uit Amstelveen (en omstreken) te vertellen.

AANRADERS