Home Politiek College B&W verbaasd na pittig persbericht SP over alleenstaande dakloze moeders

College B&W verbaasd na pittig persbericht SP over alleenstaande dakloze moeders

AMSTELVEEN – Het college van B&W heeft met verbazing gereageerd op een persbericht van de SP waarin de partij stelt dat de gemeente afwil van dakloze alleenstaande moeders. Het persbericht is opgesteld naar aanleiding van de schriftelijke vragen die zijn ingediend door de SP.

Normaal gesproken reageert het college niet in de pers op schriftelijke vragen. De aantijgingen in het persbericht van de SP rechtvaardigen volgens het college echter een eerdere reactie.

In een eveneens schriftelijke reactie laat de gemeente Amstelveen weten dat het sinds 2020 het dak- en thuisloosheidsprobleem hoog op de agenda heeft staan. “Hierbij is de gemeente Amstelveen vooruitstrevend te werk gegaan door onder andere in samenwerking met vastgoed te kijken naar tijdelijke huisvesting in leegstaande panden. Met het project ‘onder de pannen’ en een Parenthouse voor gescheiden ouders zijn er verschillende locaties voor daklozen.”

Lees ook: Vraagtekens SP bij tripje dakloze alleenstaande moeders naar Zeeuws Sluis

“De gemeente helpt zelfs ook mensen die dakloos zijn, geen binding hebben met Amstelveen en geen woonurgentie kunnen krijgen een woning te vinden in regio’s waar nog wel woningen zijn. Mogelijk is dit in combinatie met werk. Dit is vrijwillige hulp waar deze inwoners die geen urgentie kunnen krijgen zelf dan mee in stemmen. Amstelveen loopt hiermee voor op andere gemeenten,” aldus de gemeente als reactie op een bustripje van alleenstaande dakloze moeders naar Sluis in Zeeland.

‘Veel mensen willen in Amstelveen wonen’

“Vaak hebben ze dan al meer dan een jaar in een hotel gezeten om de tijd te krijgen om een woning te zoeken in Amstelveen of omgeving,” vervolgt het college. “Met behulp van middelen vanuit de Landelijke aanpak dakloosheid zijn grote stappen gezet als het gaat om het tijdelijk huisvesten en begeleiden van economisch dak- en thuislozen. Samen met de andere Amstelland-gemeenten zijn diverse tijdelijke woonoplossingen gerealiseerd.”

“Ook is er de mogelijkheid voor daklozen om in een hotel te overnachten. De gemeente betaalt dan een deel van de kosten. De cliënten hebben vaak werk en dus een inkomen of anders een uitkering waar ze de kosten die overblijven, vergelijkbaar aan huur, van kunnen betalen.”

De gemeente begrijpt dat deze daklozen zelf willen liever een woning in Amstelveen willen. “Maar heel veel mensen willen in Amstelveen wonen. De gemeente bouwt ook woningen bij, maar de vraag is groter. En inwoners met kinderen en een medische urgentie gaan voor. Het is niet de bedoeling dat ouders met kinderen, met een binding met Amstelveen, dakloos worden. Gezinnen met kinderen komen, als ze geen dak boven hun hoofd hebben, in onze gemeente in aanmerking voor noodopvang. De gemeente doet haar best om een oplossing te vinden voor mensen die geen recht op noodopvang hebben. De Regenbooggroep doet de begeleiding van deze groep,” aldus het college in reactie op het persbericht van de SP.

Mobiele versie afsluiten