HomeCultuurCobra Museum pakt uit met workshops, diners en meer bij Marokkaanse expositie...

Cobra Museum pakt uit met workshops, diners en meer bij Marokkaanse expositie ‘Het Andere Verhaal’

AMSTELVEEN – Het Cobra Museum voor Moderne Kunst presenteert vanaf 15 april de tentoonstelling ‘Het Andere Verhaal – Marokkaans Modernisme vanaf 1956 tot nu’, samengesteld door auteur en gastcurator Abdelkader Benali. Het Andere Verhaal biedt een overzicht van de ontwikkeling van de Marokkaanse moderne kunst vanaf de onafhankelijkheid in 1956 tot nu.

Rond de tentoonstelling is een uitgebreid programma georganiseerd met workshops, lekker eten en feestelijke weekenden onder de titel Cobra Pakt Uit! Zo wordt het wel heel gemakkelijk om eens kennis te maken de Marokkaanse kunsten, keuken en cultuur.

Cobra Pakt Uit!

Vanaf mei pakt het Cobra Museum elk laatste weekend van de maand uit met speciale activiteiten en een feestelijke Marokkaanse sfeer in het museum. Maar ook buiten deze Cobra Pakt Uit! weekenden is er veel te doen. Het programma wordt constant aangevuld en sommige activiteiten zullen regelmatig terugkeren. Het actuele overzicht van alle activiteiten is te vinden op de site van het Cobra Museum.

Literaire Iftar – 29 april

Op vrijdag 29 april biedt het Cobra Museum een programma waarin Abdelkader Benali vertelt over Marokkaanse kunst en literatuur en de Nederlandse schrijvers van Marokkaanse komaf Khalid Mourigh en Samira Dainan tussen de kunst voordragen uit eigen werk. Na zonsondergang is er een gezamenlijke iftarmaaltijd. Op deze literaire iftaravond is iedereen uitgenodigd om deel te nemen. Voor niet-moslims is het een mooie gelegenheid om kennis te maken met de traditie van de iftar.

Cobra Vakantie Club – 2/3/4 mei

In de meivakantie organiseert het Cobra Museum maandag-, dinsdag- en woensdagochtend de Cobra Vakantie Club voor kinderen van 4 t/m 10 jaar. Kinderen maken hierbij kennis met de tentoonstelling Het Andere Verhaal en gaan creatief aan de slag met leuke activiteiten, zoals Marokkaans weven en het schilderen van een Handje van Fatima.

Cobra Academy – gratis workshops voor jongeren 15-20 jaar

Elke laatste vrijdagavond van de maand zet het Cobra Museum haar deuren wagenwijd open voor de creativiteit van jongeren. Onder leiding van een professionele kunstenaar, danser of muzikant gaan jongeren elke maand aan de slag met een andere kunstvorm en maken zij hun eigen ritme, choreografie, tekst, kunstwerk of performance.

Diner met feestelijk programma tussen de kunst – 28 mei

Het Cobra Museum biedt de gelegenheid om te dineren op een wel heel bijzondere plek: midden tussen de kunst van de tentoonstelling Het Andere Verhaal. Naast dat er gegeten kan worden, wordt ook een bijzonder optreden voorgeschoteld. Per editie nodigt het museum hiervoor steeds andere gasten uit, denk aan muzikanten of een theatermaker. Ook vertelt een expert meer over de tentoonstelling en de kunst.

Workshops Arabische kalligrafie voor kinderen en volwassenen – 18 & 20 mei

Kalligrafie is de kunst van het mooi schrijven of schilderen van letters en woorden. Bij de workshop voor volwassenen passeren verschillende schriftstijlen revue met daarbij bijzondere aandacht voor het Maghrebijnse, Marokkaanse schrift. De deelnemer krijgt uitleg over het alfabet en leert enkele woorden kalligraferen. Kinderen schrijven met allerhande creatieve materialen een eigen woord en maken zo hun eigen kalligrafie-kunstwerk.

Workshop Marokkaans koken met Abdelkader en Saida Benali – 27 mei

Abdelkader Benali en zijn vrouw Saida laten de bezoeker in deze workshop kennis maken met de Marokkaanse keuken. Samen met de andere deelnemers wordt onder leiding van Saida een Marokkaanse maaltijd klaargemaakt. Abdelkader deelt verhalen over het gerecht en de rijke culinaire traditie van Marokko. De workshop eindigt uiteraard met het gezamenlijk eten van het lekkers dat klaargemaakt is.

Workshops theeceremonie en Marokkaanse koekjes voor kinderen en volwassen – 29 mei

De nationale drank van Marokko is misschien wel muntthee, vaak geserveerd met verschillende soorten zoete koekjes. In deze workshop gaat de deelnemer onder leiding van chefkok Bahya zelf aan de slag met het bakken van typisch Marokkaanse koekjes. In de volwassenenworkshop is er ook uitgebreide aandacht voor de Marokkaanse gastvrijheidscultuur en de culturele tradities die hierbij horen.

Voorlezen en voorstelling in samenwerking met Bibliotheek Amstelland – 30 april & 25 juni

Op 30 april wordt in de tentoonstelling het kinderboek Duizend-en-één paarse djellaba’s voorgelezen. Op 25 juni is er zelfs een heuse voorlees-voorstelling rondom dit boek te zien, waarin kinderen kunnen luisteren, zingen, gebaren, kijken en zelfs ruiken! Duizend-en-één paarse djellaba’s vertelt het verhaal van Esmaa die in de zomervakantie met haar ouders, broertjes en zusje op reis gaat naar familie in Marokko.

Workshops weven voor volwassenen en kinderen – 6 & 11 mei

Workshops voor iedereen die wil leren weven en knopen in prachtige kleuren, geïnspireerd door de traditionele kleden uit Marokko. Met Marokkaanse wol leer wordt de basistechniek van het weven op een weefraam geleerd. Onder meer het zogenaamde ‘Berber Knoopje’ komt aan bod, waarmee wevers in Marokko al eeuwenlang ongelofelijk zachte tapijten knopen.

Workshop Sieraden vertellen Verhalen – 28 mei

Stones Stories is een duurzame sieradenlijn geïnspireerd door de rijke Amazigh cultuur, waarin het vertellen van verhalen een belangrijke plaats inneemt. In deze workshop, georganiseerd door Stone Stories, gaan deelnemers op zoek naar hun eigen verhaal. Hoe zijn cultureel erfgoed en identiteit met elkaar verbonden? En hoe kun je je verhaal verwerken in een zelfgemaakt sieraad?

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS