HomeAmstelvenersCindu-ramp roept na dertig jaar nog herinneringen op, ook in Amstelveen

Cindu-ramp roept na dertig jaar nog herinneringen op, ook in Amstelveen

De ontploffing in de chemische fabriek van Cindu in Uithoorn van dertig jaar geleden staat niet alleen bij veel Uithoornaars, maar door de hele regio nog scherp op het netvlies. Ook bij oudere leden van tuinvereniging Nesserlaan, aan de zuidkant van Amstelveen.  “Ik zag angstaanjagende zwarte rook.”  

Tuinders tuinvereniging Nesserlaan Amstelveen

Het is 1989 als de nu 84-jarige Rob Koolbergen tuinvereniging Nesserlaan opricht. Als zo’n drie jaar later – op 8 juli 1992 – de hars-polemarisatieketel op het terrein van Cindu ontploft en drie brandweermannen de dood vinden, is hij in zijn tuin aan het werk. “Toen hebben we een hele tijd staan kijken hier. Later hoorden we dat Cindu was ontploft.”  

De ramp had ook tijdelijke gevolgen voor de oogst, vertelt Koolbergen in onderstaand videofragment. De tekst gaat door onder de video.

Sommige tuinders krijgen pas later door wat voor een drama zich in hun buurdorp voltrekt. “Ik hoorde een knal, maar ik wist niet wat er aan de hand was”, vertelt Ton Feldmann. “Dus ik ben verder gaan tuinieren.” Bij het zien van de rookpluimen wist hij dat er iets goed mis was. 

Tekst gaat door onder fragment

Bea Zuiderent was op het moment van de ramp thuis, maar had niets door. Tot haar man belde om haar over de explosie te vertellen en te adviseren de ramen te sluiten.

Dat advies volgde ze op, waarna ze besloot de deur achter zich dicht te trekken en een kijkje te gaan nemen bij de fabriek. “Het was een drukte van jewelste.”

Tekst gaat door onder fragment

Aardbeving

Ook buiten de vereniging kunnen veel Amstelveners zich de ramp nog goed herinneren, zo blijkt uit de reacties op de Facebook-pagina van AAN!.

“Het leek wel een aardbeving”, schrijft een vrouw. “Ik heb gauw de kinderen gepakt en ben naar buiten gegaan.” Een ander schrijft dat ze het ‘angstig’ vond. “Ik weet het nog goed: we moesten onze kinderen van school halen en binnenhouden.”  

Niet alleen in Uithoorn en Amstelveen, maar ook in Amsterdam-Zuidoost en Diemen kreeg de bevolking het advies om ramen en deuren te sluiten. En niet zonder reden: “Dikke rook trok over Amstelveen, gepaard met stank”, aldus een herinnering op Facebook. 

Herdenking

Op de begraafplaats aan de Noordammerweg in de Kwakel werd de ramp gisterochtend herdacht. Ook werd een herdenkingsplaquette onthuld. Die plaquette was eerder onderdeel van een muur van een gebouw op het Cindu-terrein, maar lag sinds de ontmanteling van dat terrein ergens opgeslagen.  

NH Nieuws
NH Nieuws
AAN! heeft een samenwerkingsverband met NH Nieuws. Onze twee redacties trekken gezamenlijk met elkaar op om de verhalen uit Amstelveen (en omstreken) te vertellen.

AANRADERS