HomePolitiekCDACDA wil dat Amstelveense straatverlichting wordt gedimd om energie te besparen

CDA wil dat Amstelveense straatverlichting wordt gedimd om energie te besparen

De Amstelveense fractie van het CDA vindt het een goed idee om de straatverlichting in Amstelveen (gedeeltelijk) te gaan dimmen. Volgens de partij is het een effectieve methode om zuiniger om te gaan met energie.

Het CDA wijst daarbij naar Duitsland waar al langer wordt gediscussieerd over hoe energie kan worden bespaard op het gebied van straatverlichting. “In een stad als Weimar, met bijna 70.000 inwoners vergelijkbaar met Amstelveen, gaat de straatverlichting sinds juni van dit jaar een half uur later aan en ook een half uur vroeger uit. Dat levert jaarlijks een besparing op van 100.000 kilowattuur, omgerekend zo’n 40.000 euro,” stelt het CDA in een persbericht.

Aanpassen op gemeentelijk niveau lastig

Een dergelijke oplossing voor Amstelveen lijkt echter uitgesloten. De straatverlichting wordt in Nederland in grote clusters bediend. “In Duitsland gaat het om kleinere gebieden, en dus zijn ze daar flexibeler. Je kunt in Nederland als gemeente niet zelf bepalen dat het licht een half uurtje later aan moet en een half uurtje eerder uit,” liet Arthur Noordhoek van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde al eerder weten tegenover RTL Nieuws.

Het CDA wijst ook naar de Duitse stad Mainz Deze stad overweegt om slimme straatverlichting in te voeren, waarbij lichten alleen aangaan als paden in gebruik zijn door wandelaars of fietsers. De partij vraagt zich af of een dergelijk systeem in Amstelveen kan worden ingevoerd. Het dimmen van de straatverlichting lijkt het CDA in geval een goed plan.

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS