HomePolitiekBVNL AmstelveenBVNL kan rechts gat binnen Amstelveense politiek vullen

BVNL kan rechts gat binnen Amstelveense politiek vullen

AMSTELVEEN – Ze zitten aan rechtse kant van het politieke spectrum. In tegenstelling tot de landelijke verkiezingen is daar in Amstelveen veel ruimte. Partijen als FvD, JA21, BBB en de PVV doen in Amstelveen niet mee. Nieuwkomer BVNL denkt vooral te scoren door zich klassiek liberaal te noemen. Vrijheid van handelen, vrijheid van ondernemen en vrijheid van meningsuiting zijn daarbij kernwaarden.

Klassiek liberaal is een subtiele sneer richting de VVD die volgens BVNL veel te links is geworden. Landelijk kopstuk Wybren van Haga werd de VVD uitgezet en sloot zich daarna aan bij FvD. Dit avontuur was echter een kort leven beschoren. Van Haga lanceerde daarna BVNL zich afficherend als fatsoenlijk rechts.

De Amstelveense rechterflank volgens Kieskompas.

Het verwijt dat de VVD te links zou zijn geworden wordt vooral gezocht in het migratiebeleid. In het landelijk programma van BVNL wordt gepleit voor een migratiestop en consequent uitzetten van criminele migranten. Op gemeentelijk niveau wordt hier niet over besloten en de migrantenkwestie komt dan ook niet terug in het gemeentelijke programma van BVNL.

Wonen

Op het gebied van wonen is de partij duidelijk. Er moeten betaalbare huur- en koopwoningen in de middensector komen om scheefwonen te voorkomen. Op deze manier moeten er weer sociale huurwoningen vrijkomen.

Volgens BVNL zijn er in het recente verleden fouten gemaakt op de Amstelveense woningmarkt. “Zo is bijvoorbeeld het ombouwen van leegstaande kantoorpanden naar peperdure appartementen en budgethotels een gemiste kans geweest om meer betaalbare woningen te creëren,” schrijft de partij in het verkiezingsprogramma.

Amstelveners moeten BVNL betreft weer voorrang krijgen op de woningmarkt. Al is dat met huidige regels vanuit het rijk lastig. BVNL realiseert zicht dat, maar steekt de mening hierover niet onder stoelen of banken: “Voorrang voor alle Amstelveners, jong en oud, binnen de eigen gemeente bij het toekennen van woningen. Statushouders krijgen hierbij geen voorrang op Amstelveners. De gemeente zou hiervoor met het rijk in discussie moeten gaan en er alles aan doen om de schaars beschikbare woningen die er wél zijn zelf toe te kunnen wijzen,” meldt het verkiezingsprogramma.

Schiphol

Het Schipholstandpunt is voor de partij die ondernemen hoog in het vaandel heeft staan misschien nog wel opvallend te noemen. De partij wil dat er een harde grens van het aantal vluchten komt. En die grens moet keihard zijn vindt BVNL. Vooral de nachtvluchten kunnen wat de partij betreft wel wat minder.

Toch blijft een van de paradepaardjes van BVNL dat er nooit meer een lockdown komt. Wie lijstduwer Hans van Tellingen op twitter volgt, weet dat hij bijzonder kritisch was op de aanpak van corona in Nederland. Dat mag wat BVNL betreft nooit meer gebeuren.

“Het huidige coronabeleid heeft ervoor gezorgd dat steeds meer grondrechtelijke beperkingen
worden opgelegd. Deze zorgen niet alleen voor een enorme beperking in de persoonlijke en
professionele sfeer, maar zorgen ook nog eens voor een ernstige ontwrichting van de
samenleving,” aldus BVNL.

De kandidaatraadsleden zijn:

  1. Yaron van Koningsveld (lijsttrekker)
  2. Bharat Kolk
  3. Marcel Slabbers
  4. Hans van Tellingen (lijstduwer en tevens landelijk bestuurslid BVNL)

Het verkiezingsprogramma is te vinden op de site van BVNL.Ernst-Jan Wilhelmis
Ernst-Jan Wilhelmis
Ernst-Jan is de redactionele AANvoerder van onze club. Al vanaf 1996 is hij Amstelveens journalist. Wilhelmis werkte onder meer voor het Amstelveens Nieuwsblad, Ajax Life en RTVA. Bij AAN! hoopt hij weer veel (jonge) mensen te begeleiden tijdens hun eerste verkenningen binnen de journalistiek. Zo af en toe schrijft-ie ook nog een stukkie of draait-ie plaatjes onder zijn pseudoniem DJ Appelmoes.

AANRADERS