HomeAalsmeerBouw 13.000 A'veense woningen mogelijk bij andere vertrekroutes Aalsmeerbaan

Bouw 13.000 A’veense woningen mogelijk bij andere vertrekroutes Aalsmeerbaan

AMSTELVEEN – Als de vertrekroutes van de Aalsmeerbaan worden aangepast is het mogelijk om zo’n 13.000 laagbouwwoningen te bouwen in de Amstelveense Noorder-Legmeerpolder. Dit blijkt uit onderzoek door To70 in opdracht van Natuur en Milieufederatie NoordHolland (MNH) en Milieudefensie.

Het bedoelde gebied in de Noorder-Legmeerpolder ligt onder de toekomstige nieuwbouw De Scheg en ten westen van de Bovenkerkerpolder. Woningbouw zou mogelijk worden als vertrekkende vliegtuigen vanaf de Aalsmeerbaan niet afbuigen richting Uithoorn en dus minder geluidsoverlast opleveren voor onze regio. De vliegtuigen moeten dan na hun start zuidelijk blijven vliegen richting Nieuwkoop.

Wijzigingen in de routes kunnen er wel toe leiden dat verkeersstromen op andere plekken toenemen, wat gevolgen heeft voor de geluidbelasting in andere gemeenten. Ook krijgen toestellen een langer vliegpad. Dit leidt tot meer uitstoot.

31.000 woningen bij mix hoog- en laagbouw

Het getal van 13.000 laagbouwwoningen is een schatting. In de driehoek tussen Westwijk, de Aalsmeerse Bloemenveiling en Uithoorn zou zo’n 5,6 vierkante kilometer geschikt zijn voor bebouwing. Het onderzoeksbureau gaat uit van zo’n 2.350 woningen per vierkante kilometer. Als een mix van laag- en hoogbouw zou worden toegepast is het zelfs mogelijk om ruim 31.000 woningen te bouwen in het gebied.

Onderzoekbureau keek ook hoeveel woningbouw mogelijk is als de gehele Aalsmeerbaan wordt afgesloten. Naast de bouw in de Noorder-Legmeerpolder is het dan ook mogelijk om tussen Uithoorn en Aalmeer en om Kudelstaart heen te gaan bouwen. Dit zou uiteindelijk tussen de 20.000 en 45.000 woningen kunnen opleveren.

Woningbouw op Aalsmeerse grond ten oosten van Schiphol is ook mogelijk als nachtvluchten worden verboden en het aantal vliegtuigbewegingen op Schiphol omlaag gaan. In dit gebied is het dan mogelijk om tussen de 2.820 en 6.720 woningen te bouwen.

Kijk hier voor de links naar het onderzoek van To70. Let op, het onderzoeksbureau gebruikt de term Uithoorn-Noord voor de Amstelveense Noorder-Legmeerpolder. 

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS