HomeAmstelvenersBoek in de maak over Joodse gemeenschap in Amstelveen: oproep voor beeldmateriaal

Boek in de maak over Joodse gemeenschap in Amstelveen: oproep voor beeldmateriaal

AMSTELVEEN – In de recente Joodse geschiedenis is Amstelveen een van de weinige plekken in Nederland waar deze gemeenschap echt tot hun recht komt. Een bijzonder verhaal, waarnaar historicus Bart Wallet momenteel onderzoek doet en waarover nog dit jaar een boek verschijnt.

Stichting Amstelveen Oranje heeft hiervoor het initiatief genomen en de gemeente draagt financieel bij. De schrijver heeft behoefte aan beeldmateriaal afkomstig van de lokale Joodse gemeenschap om het boek mee te illustreren.

Oproep

De gemeente roept iedereen die beeldmateriaal heeft dat een licht werpt op de Joodse gemeenschap in Amstelveen tussen 1930 en 1970 van harte op om dit te delen. In de gebruikelijke beeldbanken zit voldoende algemeen fotomateriaal met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog, maar nauwelijks materiaal over specifiek Joodse situaties. Het gaat in het bijzonder om persoonlijke perspectief zoals familiefoto’s. Ook foto’s van de synagogen, joodse feesten en activiteiten zijn zeer welkom. Al het aangeleverde beeldmateriaal wordt gescand. De originele stukken blijven in het bezit van de eigenaar. Amstelveners die beeldmateriaal bezitten dat gebruikt mag worden in het boek, kunnen contact opnemen via historie@amstelveen.nl

Over het onderzoek

Wallet, schrijver en wetenschappelijk onderzoeker en docent aan de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam heeft het onderzoek recent weer opgepakt. Dit na een pauze van twee jaar als gevolg van gesloten archieven. Hij doet op een grondige manier wetenschappelijk onderzoek naar het Joodse verleden van Amstelveen. Het boek Hoop en Wanhoop – oral history toont deze geschiedenis en de relevantie daarvan voor de huidige veelkleurige samenleving. Het onderzoek bestaat uit drie tijdsfases: De jaren 30, de oorlogsperiode en de wederopbouwfase (1945-1960). In de recente Joodse geschiedenis is Amstelveen een bijzonder verhaal. Tot op de dag van vandaag is Amstelveen een van de zeldzame plaatsen in Nederland waar het aantal Joden groeit en waar een divers, bloeiend Joods leven is te vinden. Dit onderzoek wil de geschiedenis daarvan traceren.

Gesprek met burgemeester Tjapko Poppens

Vorige week heeft Bart Wallet op het raadhuis gesproken over de stand van zaken van het onderzoek en de beoogde publicatie. Dit deed hij met Hugo van der Kooij van stichting Amstelveen Oranje, wethouder Herbert Raat (monumenten en erfgoed) en burgemeester Tjapko Poppens.

“Als gemeente dragen we graag bij aan het onderzoek naar de florerende Joodse gemeenschap in onze gemeente”, zegt wethouder Raat. “Het onderzoek vordert en naar verwachting is het boek dit najaar klaar. Om het boek te illustreren vraagt Wallet echter de hulp van Amstelveen. Wilt u een bijdrage leveren aan het boek en heeft u beeldmateriaal dat betrekking heeft op de lokale Joodse gemeenschap? Dan horen wij dat graag.

Redactie AAN!
Redactie AAN!
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS