HomeGezondheidBecker (AVA) over lokale lachgasmaatregelen: 'Dit is het probleem verplaatsen'

Becker (AVA) over lokale lachgasmaatregelen: ‘Dit is het probleem verplaatsen’

Michel Becker (AVA).

AMSTELVEEN – De lokale partij Actief voor Amstelveen is niet blij met de gisteren aangekondigde lokale maatregelen om het gebruik van lachgas terug te dringen. “Dit is het probleem verplaatsen,” zegt fractievoorzitter Michel Becker van de partij.

Burgemeester Poppens bracht gisteren naar buiten dat het gebruik van lachgas op bepaalde locaties wordt verboden. Zo mag het gas uit de ballonnetjes niet meer worden opgezogen bij jongerenontmoetingsplaats, kinderspeelplaatsen en bijvoorbeeld het Stadshart.

Becker is blij dat er eindelijk wat met het lachgasprobleem wordt gedaan, maar vindt de aangekondigde maatregelen dweilen met de kraan open. “Dacht je nou echt dat de jongeren nu helemaal gaan stoppen met het gebruik? Die gaan gewoon naar een andere locatie waar het wel mag. In afwachting van een landelijk verbod had gewoon de APV aangepast kunnen worden met een algeheel verbod.”

Actief voor Amstelveen maakt zich al geruime tijd zorgen over de gezondheidseffecten van lachgas. Becker: “Dat het gebruik van lachgas niet gezond, is ondertussen wel bewezen. Zeker bij veelvuldig gebruik. Maar het is ook levensgevaarlijk voor de omgeving. Gebruikers gaan gewoon achter stuur van auto of brommer zitten.”

De fractievoorzitter mag de huidige maatregelen dan wel niet afdoende vinden, hij is wel blij dat er eindelijk wat gebeurt. ,,Toen wij het probleem vorig jaar aankaartten kregen we nog hoon. D66 vond dat we dan net zo goed zoetstoffen in snoep konden gaan verbieden. Ons voorstel voor een geheel verbod werd gebagatelliseerd. Nu gebeurt er in ieder geval iets,” aldus Becker.

Behalve dat lachgas wel degelijk gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, leidt het gebruik vaak tot overlast door vervelend gedrag en troep op bijvoorbeeld speelweiden en plaatsen waar jonge kinderen komen.

Burgemeester Tjapko Poppens over lachgas

Gebieden waar gebruik lachgas verboden is:

  • Het Stadshart (het gebied gelegen tussen Keizer Karelweg en de Van Heuven Goedhartlaan)
  • Het gebied rond de Stroombaan;
  • De jongerenontmoetingsplaatsen (JOP’s) op de Laan Nieuwer Amstel, Oranjebaan, Schweitzerlaan en de Zetterij;
  • Alle jeugd- en kinderspeelplaatsen, speelvijvers, speelweiden, sportvelden en zandbakken en (school)pleinen in het gebied bij de Landtong en Kringloop tussen Groenhof en de Bovenkerkerpolder.

Het verbod geldt in eerste instantie voor zes maanden. Op overtredingen van het verbod staan boetes.

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS