Home Amstelveners Appeltje van Oranje: lokale jongeren helpen jonge nieuwe Nederlanders op weg

Appeltje van Oranje: lokale jongeren helpen jonge nieuwe Nederlanders op weg

Het Amstelveense initiatief Friend4Friend is in de race voor een ‘Appeltje van Oranje’. Dit jaar staat de prijs voor bijzondere sociale initiatieven in het teken van kansgelijkheid voor alle jongeren. Friend4Friend koppelt jonge nieuwe Nederlanders aan jongeren die hier al wonen om hen zo op weg te helpen. 

Uit de ontmoetingen ontstaan mooie vriendschappen. Daantje van Gellekom (18) en Beyza Güner bijvoorbeeld hebben elkaar helemaal gevonden. Beyza had het best lastig toen ze in Amstelveen kwam wonen. “Je spreekt de taal niet en kent niemand in de omgeving, dus het helpt heel erg als je mensen om je heen hebt die je helpen”, vertelt Beyza tegen NH Nieuws.

Twee kanten op 

Nu heeft ze altijd een vriendin in de buurt, die haar kan helpen met het leren van de taal en andere dingen die Beyza nog niet weet. “Ze is heel erg aardig. Ze probeert altijd nieuwe activiteiten te vinden die we kunnen doen en leert me dingen over de Nederlandse cultuur”, zegt ze over haar vriendschap met Daantje. Maar het project werkt twee kanten op. “Ik deel wat over Nederland en zij over Turkije”, vertelt Daantje. “Dit project helpt mij ook weer om uit mijn comfortzone te gaan.”

“Het mooiste is dat de jonge Nederlander ook iets leert van de cultuur van iemand die hier net naartoe komt”, ziet jongerenwerker Amin Salih. Uit 39 kanshebbers komen uiteindelijk 3 winnaars. Zij krijgen van koning Willem-Alexander  een bedrag van 25.000 euro uitgereikt om in hun project te steken. Daarnaast ontvangen ze een bronzen beeldje, gemaakt door prinses Beatrix.

Wie wil stemmen, moet snel zijn. Dit kan nog tot en met 21 januari via deze link.

Mobiele versie afsluiten