Home112Amstelvener veroordeeld voor dwarsbomen aanhouding tijdens coronaprotest Malieveld

Amstelvener veroordeeld voor dwarsbomen aanhouding tijdens coronaprotest Malieveld

DEN HAAG – Een 46-jarige Amstelvener is vandaag voor de rechter veroordeeld voor het ‘belemmeren’ van een aanhouding op zondag 14 maart op het Malieveld in Den Haag.

Op het Malieveld werd gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Een man werd tijdens dat protest aangehouden. De 46-jarige Amstelvener probeerde volgens de politie de aanhouding te dwarsbomen door met zijn hond dichterbij te komen en te dreigen.

Waarschuwingsschot

De politieagent van de mobiele eenheid die op dat moment met de aanhouding bezig was, voelde zich door de aanwezigheid van de hond dusdanig bedreigd, dat hij zijn vuurwapen trok. Volgens de hondenman van de politie zou het gaan om een ‘vechthond’. De man met de hond zou ook naar de agent hebben geroepen ‘Laat die man gaan, anders kan je lachen’. Omdat de man dichterbij bleef komen met de hond, heeft de agent een waarschuwingsschot gelost. Van de aanhouding zijn ook beelden.

‘Politie gebruikte enorm veel geweld’

De Amstelvener betoogde bij de rechter dat de politie buitensporig veel geweld gebruikte. Hij verklaarde zijn hond meegenomen te hebben naar de demonstratie om te de-escaleren. ‘De hond staat tijdens demonstraties bekend als lieve hond.’ zo verklaarde hij.

(Tekst loopt door onder de tweet)

De verdachte ontkende dat hij tegen de agent had gezegd dat hij de hond op hem af zou sturen. De man verklaarde wel dat hij tegen de agent had geroepen dat hij de politiehond het commando moest geven om los te laten. De verdachte zou daarbij dichterbij zijn gestapt omdat de agent niet leek te horen wat hij zei.

OM: onvoorwaardelijke gevangenistraf

Het Openbaar Ministerie eiste voor de verdachte een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden. Daarnaast werd er een schadevergoeding van 400 euro geëist voor de politieagent. ‘De verdachte had daar niks te zoeken en moet niet recenseren hoe de politie ingrijpt en wat de hond doet.’ aldus de Officier van Justitie.

De advocaat van de man vroeg zich af of de agent ‘laat los, anders kan je lachen’ verkeerd kan hebben gehoord of verkeerd kan hebben geïnterpreteerd. Ook pleitte de advocaat dat op de beelden te zien zou zijn dat de man en zijn hond zich zeer rustig gedroegen. Er zou niet te zien zijn dat de man de hond aanspoort of naar voren duwt richting de agent. De advocaat vraagt dan ook om vrijspraak.

‘Lieve hond’

De rechter kon er in mee gaan dat deze hond wellicht ‘een lieve hond’ is, maar het ras van de hond geen goed imago heeft. Echter is niet vastgesteld dat deze hond een vechthond is. Ook waren er in deze situatie geen andere agenten of getuigen die hebben gehoord dat de man niet bedreigde. Daarmee wordt dus de waarneming van de politieagent gevolgd.

De rechter twijfelt niet aan de bedoeling van de 46-jarige Amstelvener dat hij het geweld wilde stoppen en dus de aanhouding niet wilde voorkomen, maar oordeelt wel dat er sprake is van belemmering van de aanhouding. De rechter weegt wel mee dat de hond van de Amstelvener door de agent onder schot werd gehouden.

De 46-jarige Amstelvener werd uiteindelijk veroordeeld tot een geheel voorwaardelijke werkstraf van 50 uur. Ook oordeelt de rechter dat er geen schadevergoeding richting de politieagent betaald hoeft te worden.

Redactie AAN!
Redactie AAN!
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS