Home 112 Amstelvener aangehouden in groot drugsonderzoek op Schiphol

Amstelvener aangehouden in groot drugsonderzoek op Schiphol

SCHIPHOL – Een man uit Amstelveen is samen met 13 andere personen aangehouden in verband met een onderzoek naar drugsimport op de luchthaven. Afgelopen mei was geprobeerd een lading van honderden kilo’s cocaïne te importeren. De meeste verdachten werkten als personeel bij Schiphol.

Omdat een aantal verdachten dus werkzaam waren op Schiphol, waren deze ook in bezit van een zogenoemde ‘Schiphol pas’. Hierdoor konden ze vrij het luchthaventerrein betreden. De groep verdachten worden verdacht van witwassen en invoer van harddrugs, of een combinatie daarvan.

Groot onderzoek

De verdachten kwamen dus in beeld nadat eerder een lading van 321 kilo cocaine was onderschept door de Koninklijke Marechaussee. De zending zou een geschatte straatwaarde hebben gehad van 16 miljoen euro. In het onderzoek van de Marechaussee werd gebruik gemaakt van telefoontaps, ontcijferde versleutelde data en met behulp van observaties.

Zeven van de dertien verdachten zijn de afgelopen weken aangehouden. Het gaat om zes mannen tussen de 31 en 57 jaar uit Amstelveen, Amsterdam, Den Haag, Diemen, Nieuw-Vennep en Rotterdam. Ook een 33-jarige vrouw uit Diemen is opgepakt. Bij doorzoekingen zijn auto’s, luxe goederen, gegevensdragers en geld in beslag genomen. In een van de auto’s werd ook nog een verborgen ruimte aangetroffen.

De andere verdachten waren eerder al aangehouden. Van de dertien verdachten zitten er nog drie vast. De rest mag het proces in vrijheid afwachten.

Bestrijding van drugscriminaliteit
Eerder werd al bekend dat demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid nog meer geld uit gaat geven voor de bestrijding van de georganiseerde misdaad op Schiphol. De komende twee jaar wordt er 1,9 miljoen euro door het ministerie overgemaakt om het drugscriminelen, witwassers en mensenhandelaren onmogelijk te maken op de luchthaven toe te slaan en personeel te ronselen voor het vuile werk.

De gemeente Haarlemmermeer gaf eerder twee gespecialiseerde bureaus opdracht om georganiseerde misdaad op en rond Schiphol te onderzoeken. Het rapport, dat vorig jaar werd gepubliceerd, maakte duidelijk waar, door wie en hoe criminaliteit op Schiphol mogelijk werd gemaakt.

Mobiele versie afsluiten