HomeAalsmeerAmstelveense zamelt visnetten in voor Oekraïense verdediging: "Staan erom te springen"

Amstelveense zamelt visnetten in voor Oekraïense verdediging: “Staan erom te springen”

Toen Mireille haar Oekraïense vriendin Sofia vroeg hoe ze haar kon helpen, kreeg ze een onverwacht antwoord. De vrouw vertelde dat zij en haar landgenoten dringend visnetten nodig hebben, zodat daar in haar woonplaats Tsjernivtsi camouflagenetten van gemaakt kunnen worden.  

Snapshot Video 228693 (01:11)

De stad in het zuidwesten van Oekraïne wordt nog niet belegerd door de Russen, maar inwoners verwachten dat ook zij binnenkort worden bestookt met raketten. “Ze zien het op zich afkomen en zijn zo strijdlustig”, vertelt Mireille, die dagelijks contact heeft met haar vriendin. “Ze staan echt om deze netten te springen.”  

Lees verder onder de video

Als de netten eenmaal in Oekraïne zijn, zal Sofia er met een aantal vrouwen groene lapjes stof aan bevestigen, om er zo camouflagenetten van te maken. Die netten worden dan gebruikt bijvoorbeeld afweergeschut te verstoppen voor de Russen. 

Drie voetbalvelden

En dus ligt de tuin van de geboren Amstelveense vol met kluwen visnetten. Die heeft ze opgehaald bij Friese vissers en naar haar woning in Aalsmeer gebracht. “In totaal kunnen we minstens drie voetbalvelden bedekken”, vertelt ze. 

Het was een hele klus om de netten te ontrafelen en er compacte pakketjes van te maken. Dat is nodig om ze te kunnen vervoeren. “Van het weekend hebben we ze helemaal over de straat heengetrokken. We hadden veel bekijks, want er moesten steeds auto’s overheen rijden”, lacht Mireille.  

En nu moeten de netten nog bij Sofia aankomen. Ook dat was een uitdaging, want veel hulptransporten gaan naar de andere kant van het land. Uiteindelijk bleek de christelijke Stichting Caritas bereid te helpen. “Zij brengen de netten naar een pastoor in de buurt, zodat Sofia ze daar kan ophalen”, vertelt Mireille dankbaar. “Maar de brandstof is duur, dus ik wil mensen oproepen om de stichting te ondersteunen met donaties.”

Ook netten doneren? Stuur een mail naar m.j.dewit@amsterdamumc.nl.

NH Nieuws
NH Nieuws
AAN! heeft een samenwerkingsverband met NH Nieuws. Onze twee redacties trekken gezamenlijk met elkaar op om de verhalen uit Amstelveen (en omstreken) te vertellen.

AANRADERS