Home Politiek 50plus Amstelveense debutant 50PLUS wil dat kinderen en ouders dichtbij elkaar wonen

Amstelveense debutant 50PLUS wil dat kinderen en ouders dichtbij elkaar wonen

AMSTELVEEN – Nu de Oudercombinatie Amstelveen is opgegaan in AVA lijkt er binnen het Amstelveense electoraat ruimte te liggen voor partijen die zich bekommeren om ouderen. De landelijke partij 50PLUS duikt in dit gat en is daarmee nieuwkomer op de Amstelveense verkiezingsborden.

Landelijk geniet 50PLUS vooral bekendheid door het voormalige kopstuk Henk Krol. Daarnaast weet de partij regelmatig in de publiciteit te komen door interne strubbelingen. Op het ogenblik heeft de partij geen zetel in de Tweede Kamer. De als 50PLUS-lijsttrekker gekozen Liane den Haan nam na een intern conflict de enige zetel mee. Zij startte daarna Fractie Den Haan.

Eerlijkere verdeling lokale lasten

Het heeft enkele geboren en getogen Amstelveners niet weerhouden om onder de naam 50PLUS de Amstelveense gemeenteraadsverkiezingen in te gaan. “Lokaal willen we strijden voor betaalbare woningen voor alle Amstelveners en het tegengaan van de afbraak van voorzieningen, zoals het openbaar vervoer, verzorgingstehuizen en wijkcentra. Ook staan wij voor een eerlijkere verdeling van de lokale lasten,” schrijft de partij op de eigen website.

Lijstaanvoerder in Amstelveen is Emiel Sjaardema. Hij wil er ondanks de naam 50PLUS voor alle Amstelveners zijn. “Laten we beginnen bij het begin en zorgen dat onze kinderen de kans krijgen zelfstandig te gaan wonen. En niet langer op hun dertigste nog bij hun ouders thuis op zolder wonen of ‘verplicht’ zijn ver weg te gaan wonen. Hoe leuk is het als meerdere generaties binnen een normale afstand bij elkaar kunnen wonen.”

Verbindende factor

Sjaardema benadrukt dat het niet alleen leuk maar ook broodnodig is dat kinderen en ouders dicht bij elkaar wonen. “Als de kinderen jong zijn is het fijn als je op je ouders terug kunt vallen. Bij het ouder worden heb je ook je (klein-)kinderen hard nodig! En het is een stuk handiger om even een boodschap te halen of mee te gaan naar de arts als je dichter bij elkaar woont. 50PLUS Amstelveen is er niet alleen voor ouderen maar wil een verbindende factor zijn voor alle generaties!”

Voor 50PLUS is het ook een speerpunt dat het winkelaanbod in de wijken op peil blijft. “Het is belangrijk dat de gemeente aandacht besteedt aan de diversiteit van winkels in de verschillende winkelkernen zoals Bankras, Groenhof, Kostverloren, Middenhoven en Westwijk. Maar ook voor het oude Stadshart en andere kleinere winkelgebiedjes zoals bijvoorbeeld in de bocht van Rembrandtweg en de winkels aan de Amsterdamseweg,” meldt het verkiezingsprogramma.

IJslands drugs en alcoholbeleid

Op het gebied van drugs en alcoholbeleid komt 50PLUS met een interessante suggestie. In 2019 is in zes Nederlandse gemeenten de zogenoemde IJslandse aanpak geïntroduceerd. De partij ziet dit ook graag in Amstelveen worden ingevoerd.

“Het IJslandse model gaat uit van community-based aanpak die voornamelijk de andvoorwaarden in kaart brengt die belangrijk zijn bij preventie. Kinderen leren al jong op welke manier hun ouders bijvoorbeeld omgaan met alcohol. Hier wordt op scholen door middel van de IJslandse aanpak voorlichting gegeven. Ook ouders moeten bij deze voorlichting blijvend worden meegenomen,” aldus 50PLUS.

Lees het volledige verkiezingsprogramma van 50PLUS hier.

Mobiele versie afsluiten