Home112Amstelveens raadslid reageert op 'maffia-connectie': "Politieke karaktermoord"

Amstelveens raadslid reageert op ‘maffia-connectie’: “Politieke karaktermoord”

D66-raadslid van Amstelveen Tawros Aslanjan reageert ontsteld op de gesuggereerde mogelijke banden tussen hem en een maffiakopstuk uit Italië. Hij runt twee ondernemingen met de zoon van de veroordeelde crimineel Alduino G. (59) en politiebronnen stellen tegen het Algemeen Dagblad ‘zorgen te hebben over die connectie’. “Dit is politieke karaktermoord.”

Door Maaike Polder & Niels van Steijn

Dat zegt Aslanjan tegen NH Nieuws. Het AD publiceerde vanmorgen een verhaal waarin een mogelijke connectie tussen het D66-raadslid en de Italiaanse maffia wordt gesuggereerd: dit zou blijken uit een rapport en bronnen uiten hun zorgen daarover tegen de krant. “Het contact kan uit naïviteit zijn ontstaan, maar ook met een vooropgezet doel zijn geweest”, stelden zij.

Ja, stelt het raadslid: de zoon van een kopstuk van de Zuid-Italiaanse maffia is inderdaad zijn zakenpartner. “Wij zijn sinds ons vijftiende jaar vrienden. Ik ken zijn vader niet persoonlijk, ik heb alleen gehoord van de daden van zijn vader uit de media. Die keur ik ten zeerste af, maar ik vind niet dat D.G. de dupe mag worden van zijn achternaam.”

Aslanjan vertelt dat hij en zijn jeugdvriend D. G. (31) in twee Amstelveense bedrijven aandeelhouder en uitvoerder zijn, maar er absoluut geen sprake is van inmenging van zijn vader Alduino G. Tegen hem loopt op dit moment in Italië een groot strafrechtelijk onderzoek.

Italiaanse maffia in Amsterdam

Hij wordt daar, schrijft het Algemeen Dagblad, gerekend tot de Sacra Corona Unita (SCU), de kleinste maffiastad uit de hak van de laars die het land geografisch vormt. Hij heeft in Amsterdam meerdere restaurants gehad en vormde daarmee een ‘maffiasteunpunt’ voor leden van de SCU in onze hoofdstad. 

In februari werd hij in Brazilië gearresteerd en rond die tijd is ook inval geweest in een woning van hem in Amsterdam. Daar werden vuurwapens aangetroffen. Van zijn zoon D.G is recent een woning in Amstelveen in beslag genomen: dit zou deels gefinancierd zijn door zijn vader.

“Er is geen Italiaanse transactie geweest naar mij: er is geen betrokkenheid tussen mijn bedrijf en die hele man “

Tawros Aslanjan, RAADSLID voor D66 in Amstelveen

Daarop reageert Aslanjan: “Ik heb daar niets mee te maken, dat is een privékwestie van D.G., iets binnen zijn familie waar ik niets over weet. Ik ben geen verdachte en er loopt naar mij geen onderzoek, er is geen geldtransactie vanuit Italië geweest of zo: er is geen betrokkenheid tussen mijn bedrijf en die hele man.”

De enige feiten die naar Aslanjans mening in het artikel staan is dat hij bevriend is en onderneemt met M. G. en lid is van de gemeenteraad van Amstelveen. Hij vreest dat het artikel zeer schadelijk is voor zijn zijn carrière als politicus.

“Terwijl ik al jaren keihard werk voor deze gemeente. Die journalist schrijft allerlei zaken op die erg suggestief zijn en mij persoonlijk raken. Beeldvorming in de politiek is essentieel.” 

Maar als Aslanjan zich zo bewust is van het belang van een goed en schoon imago in de politiek, waarom is hij dan met al zijn kennis over de achtergrond van zijn beste vriend ooit zakelijk met hem in zee gegaan? “Omdat ik hem ken als een lief en aardig persoon, mijn vriend.”

Reactie journalist Algemeen Dagblad

De journalist van het Algemeen Dagblad is ook om een reactie gevraagd. “Ik heb zorgvuldige journalistiek bedreven en dat de consequenties daarvan soms niet leuk zijn is evident. In het voortraject van de publicatie van dit artikel is er een zorgvuldige communicatie geweest. Wij hebben dit ook met onze eigen juridische afdeling besproken alle belangen zorgvuldig afgewogen.”

Reactie burgemeester Amstelveen

De burgemeester van Amstelveen Tjapko Poppens reageert middels een woordvoerder tegen NH Nieuws dat hij contact heeft opgenomen met het openbaar ministerie: er loopt volgens hem inderdaad geen onderzoek naar het raadslid en hij is ook geen verdachte.

“In het artikel worden geen feiten over het raadslid genoemd die strafbaar zijn, noch dat er concrete verdenkingen zijn.” Hij vindt het artikel daarom overkomen als ‘nogal suggestief’. Er is voor de burgemeester geen reden om te twijfelen aan de integriteit van Aslanjan en dit heeft hij hem ook laten weten. “Blijft een feit dat het bijzonder vervelend is dat dit bericht zo in de media verschijnt.”

D66 Amstelveen reageert bij monde van voorzitter Shivan Bhoendie dat zij bevestigd hebben gekregen dat er geen strafrechtelijke verdenking of onderzoek gaande is en derhalve geen reden zien om te twijfelen aan de integriteit van Aslanjan.

NH Nieuws
NH Nieuws
AAN! heeft een samenwerkingsverband met NH Nieuws. Onze twee redacties trekken gezamenlijk met elkaar op om de verhalen uit Amstelveen (en omstreken) te vertellen.

AANRADERS