HomeAgendaAmstelveens erfgoed centraal tijdens de Open Monumentendagen 10 en 11 september

Amstelveens erfgoed centraal tijdens de Open Monumentendagen 10 en 11 september

Verschillende Amstelveense monumenten de deuren voor het publiek tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 10 en zondag 11 september. Gedurende de dagen kunnen bezoekers deelnemen aan diverse activiteiten, zoals rondleidingen en lezingen. 

“Monumenten zijn belangrijk, omdat zij ons herinneren aan de ontstaansgeschiedenis van onze gemeente”, zegt wethouder Herbert Raat (monumenten). “In Amstelveen hechten we hier veel waarde aan. Dat bleek onder meer na de oprichting van het Meldpunt Monumenten waarop veel meldingen binnenkwamen van inwoners.”

Hij vervolgt: “Van de ‘nonnenkappen’ op het terrein van tuinvereniging Langs de Akker tot woonhuizen en grenspaal aan de Hollandsedijk die in de zeventiende eeuw de grens tussen Holland en het Sticht markeerde. Deze zijn inmiddels gemeentelijk monument.”

Monumenten en activiteiten

Zaterdag 10 september:

De vereniging Historisch Amstelveen verzorgt samen met de Archeologische Werkgroep Nederland (AWN) twee lezingen in Bibliotheek Amstelland aan het Stadsplein. Deze gaan over een archeologische opgraving en de bouwhistorie van de voormalige herberg ’t Kalfje aan de Kalfjeslaan (12:00 uur) en over de geschiedenis van Amstelveen in het algemeen (15:00 uur). 

Zondag 11 september:

Op de Amstelveense begraafplaats Zorgvlied kunt u deelnemen aan een rondleiding. Frank Driessen of Annelies Zwijns nemen u mee voor een wandeling over het bijzondere gedenkpark. Tijdens de rondleiding komt u meer te weten over de bijzondere graven op Zorgvlied van bekende én onbekende overledenen, de rijksmonumenten en de bijzondere groencultuur. 

Voor deelname is een reservering verplicht. 

Ook Buitenplaats Wester-Amstel is vandaag geopend. Om 12:00, 13:00 en 14:00 uur worden rondleidingen gegeven door de tuinen, het park en de omgeving van het huis. Ook hier graag reserveren voor deelname. 

Zaterdag 10 en zondag 11 september:

Om 11:00 en 14:00 uur worden rondleidingen gegeven door de Heemparken. Verzamelplaats is de kwekerij in heempark De Braak. Medewerkers van de gemeentelijke groendienst kunnen u alles vertellen over deze betoverende groene oases te midden van de drukke Randstad. 

Zeven monumentale kerkgebouwen openen (een van) beide dagen de deuren: de Annakerk (herbestemd tot bierbrouwerij en horecagelegenheid), Pauluskerk, Kruiskerk, De Kerk van het Apostolisch Genootschap, Urbanuskerk in Nes aan de Amstel, Urbanuskerk in Bovenkerk en de Paaskerk. In verschillende kerken worden rondleidingen gegeven en wordt op het orgel gespeeld. In zowel de recent gerestaureerde Urbanuskerk in Bovenkerk als de Urbanuskerk in Nes aan de Amstel is het mogelijk de toren te beklimmen. In de Kruiskerk is een speurtocht voor kinderen uitgezet. 

De kunstenaars van Ateliers 2005, de voormalige Jan Ligthartschool aan de Van Weerden Poelmanlaan 4, stellen hun ateliers open voor bezoekers. Ook is in de aula een expositie te bezichtigen.  

Kijk voor de adressen, openingstijden en reserveringen op www.openmonumentendag.nl en toets ‘Amstelveen’ in als locatie.  

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS