Amstelveens echtpaar Zwager denkt nog lang niet aan verpleeghuis, ook niet na 75 jaar huwelijk

AMSTELVEEN – Het Amstelveense bruidspaar Zwager was zaterdag maar liefst 75 jaar getrouwd. Een albasten huwelijk dus. En dat is een feestje dat maar weinig echtparen is gegeven.

Het stel ontmoette elkaar lang lang geleden in de keuken tijdens de oorlog en was gelijk raak. Liefde op het eerste gezicht, zoals dat zo mooi heet. Meneer Zwager begint te stralen als hij even een blik werpt naar zijn vrouw. “Na een tijdje gingen wij in ondertrouw, dat was een beetje een moetje, want alleen dan kreeg je recht op een woning,” zegt hij. 

Amstellinde

Beiden zijn ze 95 jaar. Dat is een behoorlijke leeftijd en dat merken ze dan ook. “Ik mankeer wel wat, zij mankeert wel wat, maar we worden wel een beetje verzorgd,” zegt meneer Zwager lief.  Het stel heeft twee kinderen en zij helpen waar nodig. Het echtpaar redt zichzelf vaak echter prima en met de rollator komen ze ver.

Van de 75 jaar huwelijk wonen ‘de Zwagertjes’ al 65 jaar in Amstelveen, waarvan 15 jaar in de Amstelindeflat in de William Boothlaan. “Ik hoop hier samen te kunnen blijven wonen, op onszelf. Ik zou niet naar een verpleeghuis willen,” zegt mevrouw Zwager gemeend. 

“Ik zit wel eens de krant te lezen en dan zit zij op de stoel naast mij. Dan kijk ik opzij en dan prijs ik mij zo gelukkig,” zegt meneer Zwager. Hij maakt even oogcontact met zijn vrouw en pakt haar handen vast. 

Sociaal netwerk

Eenzaam is het stel niet. Het huis staat vol met kaarten en bloemen. Buren hebben de flat versierd en staan beneden het stel op te wachten om hun te verrassen met een cadeau. Mevrouw Zwager is zichtbaar geëmotioneerd. Verontschuldigend: “Best overweldigend, ik zag wel een beetje op tegen vandaag, al die aandacht enzovoort.”

Burgemeester Tjapko Poppens en Jonkheer Mr. Th. S. Roëll (kamerheer van de koning) kwamen zaterdag ook op de koffie en namen bossen bloemen mee. Het is namelijk erg bijzonder dat in Amstelveen een ‘Albasten’ huwelijk gevierd wordt. “Over 5 jaar kom ik weer,” zei Tjapko Poppens gemeend. En wie naar dit lieve stel kijkt, hoopt dat dat ook gaat gebeuren.  

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS