HomeWijkenAmsterdamse BosAmstelveen toneel van cricket op absoluut wereldniveau

Amstelveen toneel van cricket op absoluut wereldniveau

Op het internationale cricketveld van VRA in het Amsterdamse Bos streden onlangs de teams van Nederland en cricketgrootmacht West-Indies tegen elkaar in de ICC Super League competitie.

Het is voor het eerst dat Nederland zich plaatste voor zo’n groot toernooi en dat is een hele grote stap voor de Nederlandse cricketers legt Ingrid van der Elst uit. ‘’Het draagt er zeker aan bij, omdat het niveau waarop gespeeld wordt heel goed is voor de ontwikkeling van het Nederlandse cricket.’’ 

Locatie Amsterdamse Bos ideaal

Dat de Super League cricket in Amstelveen gehouden worden is niet zo gek. Volgens Ingrid kan ‘’Het veld van VRA worden gezien als het hoofdveld van het internationale cricket.” Ze trekt graag de vergelijking met het hockey. ‘’Eigenlijk kun je het veld als hoofdveld van het internationale cricket in Nederland beschouwen, net zoals het Wagenerstadion dat van het hockey feitelijk is. Het ligt hier gewoon prachtig tussen alle bomen enzo. Het is gewoon een prachtige locatie’’.

Wat is cricket? 

Cricket wordt gespeeld op een veld van zeker twee voetbalvelden breed. Middenin het veld liggen twee stroken die de pitch worden genoemd. Deze pitch is dertig bij drie meter lang en wordt vooral gebruikt door de bowler (de gooier) en de slagmensen (de Batsman). Aan beide kanten van de pitches heb je drie paaltjes in de grond met twee dwarsstokjes erop. Deze wicket moet door de Batsman (diegene die de bal slaat) verdedigd worden tegen de door de bowler geworpen bal. Als er een bal gespeeld wordt probeert de veldpartij de paaltjes om te bowlen. Zodra een van de paaltjes omvalt of geraakt wordt is de Batsman uit en moet die worden vervangen voor een andere Batsman. Om dit te voorkomen probeert de slag partij op een zo goed mogelijke manier de bal te raken en punten de slaan. Als je bal goed hebt geraakt, kun je binnen de pitches heen en weer rennen om punten te scoren. Hoe meer je heen en weer rent, hoe meer punten je voor je team weet te scoren. Het team dat het meeste aantal aan punten weet te verzamelen wint de wedstrijd. 

Anthony van Sligtenhorst
Anthony van Sligtenhorst
Anthony is student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Hij is een echte Amstelvener al woont hij ondertussen in het Aalsmeerse Nieuw-Oosteinde. Zijn bijzondere aandacht gaat uit naar sport in Amstelveen.

AANRADERS