HomeAmstelvenersAmstelveen komt 25.000 woningen tekort volgens nieuwe woondruk-index

Amstelveen komt 25.000 woningen tekort volgens nieuwe woondruk-index

Van de vijftig grootste gemeenten in Nederland is het voor de bewoners van Amstelveen het lastigst om een woning te vinden in de eigen woonplaats. Dat blijkt uit de nieuwe woondruk-index die vandaag is geïntroduceerd door de Atlas voor Gemeenten.

In Amstelveen kennen we een woondruk van 150. Dit wil zeggen dat de vraag naar woningen ruim 50 procent hoger ligt dan het beschikbare woningaanbod. Amsterdam en de gemeente Leidschendam-Voorburg volgen Amstelveen in de woondruk-index op de voet. De gemiddelde landelijke woondruk is 105.

Als de relatieve woondruk wordt omgezet in concrete getallen blijkt dat er in Amstelveen een woningtekort is van 25.000 woningen. Bij bovenbuurman Amsterdam gaat dat zelfs om 175.000 woningen. Landelijk is het tekort 390.000.

‘Veel huishoudens moeten uitwijken naar elders’

De vraag naar woningen in Amsterdam en omgeving is dan ook heel groot. “Mensen willen graag in Amsterdam wonen en studeren. Voor elke honderd huizen staan meer dan honderdvijftig huishoudens in de rij. Het logische gevolg is dat alleen diegenen met de meeste middelen of inschrijftijd kans maken op een woning. Veel huishoudens moeten dus uitwijken naar elders,” zegt onderzoeker Jornt Mandemakers van Atlas voor Gemeenten tegen Het Parool.

Logischerwijs bekleedt Amstelveen weer een hoge positie in de woonaantrekkelijkheidsindex in de nieuwe Atlas voor gemeenten die vandaag wordt gepresenteerd. Ook dit jaar staat onze gemeente op plek 3 en moeten we alleen Utrecht en Amsterdam boven ons dulden. De hoge positie in dit lijstje verklaart eveneens de hoge positie in het woondruk-lijstje. Amstelveen blijft namelijk vanwege de goede voorzieningen onverminderd populair bij mensen die op zoek zijn naar een huis.

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS