HomeDossier: De EnergietransitieAmstelveen gaat testen met groene pergola om hittestress tegen te gaan

Amstelveen gaat testen met groene pergola om hittestress tegen te gaan

De gemeente Amstelveen gaat definitief een proef uitvoeren met groene pergola’s. Op een nader te bepalen locatie komt een proefopstelling. Het plan is een initiatief van de Amstelveense VVD-fractie dat vorige jaar unaniem door de raad werd aangenomen.

De groene pergola is geen uniek Amstelveens idee. VVD-raadslid liet zich inspireren door een kunstproject in Groningen. In deze gemeente wordt op het ogenblik ook een test gehouden met proefopstellingen. Onderzoek heeft ondertussen uitgewezen dat de pergola’s verkoeling geven op locaties waar hittestress is. Daarnaast inspireren de pergola’s om meer ruimtes, zowel publiek als privé, klimaatbestendig in te richten.

Pilot

Bedoeling is dat in Amstelveen een kleine opstelling wordt gemaakt aan de hand van lokale hittestresskaarten en ideeën van inwoners. De realisatie vindt plaats in het voorjaar van 2023. De pilot moet uiteindelijk uitwijzen of het gewenst is om een groter exemplaar van de pergola te ontwikkelen.

De pilot gaat tussen de 15.000 en 25.000 euro kosten. Het is wel de bedoeling dat het geplaatste prototype permanent blijft staan.

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS