Waar de meeste gemeentes aangeven nog ruimte te hebben om een nieuwe stroom Oekraïense vluchtelingen te huisvesten, zeggen buurgemeentes Amstelveen en Aalsmeer geen extra opvangplekken meer te kunnen aanbieden. Dat blijkt uit een onderzoek van de NOS, waar 30 Noord-Hollandse gemeentes aan meededen.
Veiligheidsregio’s spraken begin maart af allemaal minstens 1000 vluchtelingen op te vangen. Het aantal Oekraïense vluchtelingen dat in twee Amstelveense hotels wordt opgevangen is gedaald van 460 mensen op het hoogtepunt naar 407 begin mei. In Aalsmeer worden 135 mensen opgevangen en in Amsterdam worden nu 899 vluchtelingen opgevangen. Daardoor volbrengt veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland haar taak ruim.
‘Handen vol’
Een woordvoerder laat in een gezamenlijke reactie van de gemeentes aan NH Nieuws weten dat Amstelveen en Aalsmeer al ruim boven het aantal vluchtelingen zit dat zij naar rato moeten opvangen. Daarom is er geen ruimte voor extra mensen. “Het moet wel haalbaar zijn”, legt ze uit. “Dat zit onder meer in voorzieningen als medische zorg en scholing. Dat moet je kunnen bieden.”
Naast de gemeentelijke opvang, verblijven veel gevluchte Oekraïners bij gastgezinnen. In Amstelveen zijn dat er 335 en in Aalsmeer 68. De woordvoerder benadrukt dat dat een behoorlijk aantal is en dat voor die mensen ook voorzieningen moeten worden geregeld. “We hebben onze handen vol”, zegt ze.
Huisarts
Zowel Amstelveen als Aalsmeer heeft zich de afgelopen maanden hard ingezet om ervoor te zorgen dat gevluchte Oekraïners niet alleen een dak boven hun hoofd hebben, maar ook toegang krijgen tot bijvoorbeeld medische zorg en werk en er scholing is voor kinderen.
In Amstelveen is een speciale school ingericht waar ook in de moedertaal les wordt gegeven. In Aalsmeer gaan Oekraïense kinderen naar het reguliere basisonderwijs. In beide gemeentes wordt wekelijks een spreekuur gehouden waar Oekraïners terecht kunnen om bijvoorbeeld begeleiding te krijgen in het vinden van een baan.
Gister maakte de gemeente Amstelveen bekend dat alle Oekraïense vluchtelingen die in Amstelveen verblijven worden ingeschreven bij huisartsenpraktijk Kronenburg en daar kunnen spreken met een Oekraïense assistente. Op 1 juni besluit de gemeenteraad of zij voor een tweede maal vijf miljoen euro uittrekt voor de hulp aan Oekraïense vluchtelingen. Het Rijk compenseert deze kosten.