HomeWijkenKeizer KarelparkAlegría zingt Luigi Cherubini – Requiem in c-klein

Alegría zingt Luigi Cherubini – Requiem in c-klein

Zondag 19 maart, aanvang 15.00 uur, zingt het koor Alegría in de Paaskerk het Requiem in c-klein van Luigi Cherubini. 

Nico Philipp Hovius dirigeert het koor en het kamerorkest Semel. De muzikale bewerking voor strijkers en orgel zijn ook van zijn hand. Voorafgaand speelt Wim Loef het orgelconcert in d-klein van G.F. Handel. 

Over het algemeen wordt Luigi Cherubini (1760-1842) beschouwd als een eenling in de muziekgeschiedenis. Een eigen stijl had deze Italiaan niet. Van zijn vader, die in Florence de bijnaam genoot ‘Maestro al cembalo’, leerde hij componeren. Als kind componeerde Cherubini reeds een flink aantal kerkelijke werken. In 1787 verhuisde hij naar Parijs waar Napoleon een groot bewonderaar van hem werd. De keizer benoemde hem als professor aan het Parijse conservatorium. In 1821 werd hij daar zelfs directeur.

Cherubini’s Requiem in c mineur (1816) komt qua opzet dicht bij het overbekende Requiem van Mozart. Het bezit geweldige muzikale vondsten die vooral in de zangpartijen een kinderlijke blijheid en opgewektheid uitstralen, om even later in hartstocht en diepzinnigheid over te gaan. Het is kortom een uitzonderlijk werk dat zich kan meten met de grote requiems uit de muziekhistorie. Beethoven was een bewonderaar van dit werk, het klonk bij zijn uitvaart. Cherubini droeg zijn dodenmis op aan de onthoofde koning Lodewijk XVI.  

Alegría is een gemengd koor van twintig zangers, voor deze uitvoering versterkt met projectleden. Toegang € 15,-, aan de zaal met QR-code of contant te betalen. 

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS