HomeWijkenAmsterdamse BosAanlijnplicht Amsterdamse Bos uitgesteld, hondenbezitters blijven ontevreden

Aanlijnplicht Amsterdamse Bos uitgesteld, hondenbezitters blijven ontevreden

De gemeente Amsterdam heeft de uitgebreide aanlijnplicht voor honden in het Amsterdamse Bos uitgesteld. In plaats vanaf 1 mei zullen hondenbezitters hun viervoeters per half juni 2022 in meer delen van het bos moeten aanlijnen.

Reden voor de aanscherping van de aanlijnplicht is de bescherming van flora en fauna en het terugdringen van overlast voor hardlopers. Veel hondenbezitters blijken echter niet op de hoogte van de aankomende nieuwe regel en zijn ontevreden. “Ik wil mijn hond best aanlijnen, maar een heel gebied afsluiten vind ik niet terecht.”

De gemeente Amsterdam – dat het bos in Amstelveen beheert – heeft vorig jaar een onderzoek gestart naar het effect van honden op de natuurwaarde van het bos. Daarbij heeft de gemeente meerdere enquêtes afgenomen bij bezoekers. Naar aanleiding van de resultaten voelde de gemeente zich genoodzaakt het hondenbeleid aan te passen. Volgens de uitgebreide aanlijnplicht zullen honden onder andere in een deel van het entreegebied van het Amsterdamse Bos verplicht aan de lijn moeten lopen.

Verzet

Eerder besloot de gemeente de uitbreiding van de aanlijnplicht te beperken tot kleinere delen van het bos vanwege verzet van onder meer professionele hondenuitlaatservices. Door deze beperking bevat het bos nog steeds losloopgebieden. Toch zijn hondenbezitters niet blij met de nieuwe regel, noch met de beperktere uitbreiding. “Ik vind het echt onnozel. Dit is juist een van de weinige plekken in Amsterdam waar je hond nog lekker los kan.”

Campagne

De invoering van de aanlijnplicht heeft vertraging opgelopen vanwege problemen met de bebording. Volgens de gemeente zal er in juni een campagne worden gestart om bezoekers van het Amsterdamse Bos op de hoogte te brengen. 

NH Nieuws
NH Nieuws
AAN! heeft een samenwerkingsverband met NH Nieuws. Onze twee redacties trekken gezamenlijk met elkaar op om de verhalen uit Amstelveen (en omstreken) te vertellen.

AANRADERS