Aanhoudingen cocaïnelijn op bloemenveiling belangrijk in de jacht op de ‘grote vissen’

AALSMEER – De bloemenveiling in Aalsmeer staat al jarenlang bekend als een plek waar criminelen hun slag kunnen slaan. Toch worden er incidenteel aanhoudingen verricht: “Daarmee komen we dichter bij die grote criminelen”, vertelt strategisch adviseur van de gemeente Aalsmeer, Bart Schmidt. 

Gisteren werd bekend dat de politie begin deze maand drie mannen heeft aangehouden die een cocaïnehandel opgezet zouden hebben vanuit de bloemenveiling in Aalsmeer.

De mannen zouden pakketten coke tussen de bloembakken hebben verstopt en er zou zelfs sprake zijn van een drugslijn naar het buitenland. De politie kwam de mannen op het spoor door onderschepte berichten van de versleutelde berichtendienst Sky ECC.

Lees ook: Cocaïnehandel tussen de rozen: criminele organisatie opgerold op bloemenveiling 

“Dit zijn kleine eenheden”, legt Schmidt uit. Maar volgens hem hebben deze aanhoudingen wel degelijk effect op de criminaliteit op de veiling in Aalsmeer: “Met deze aanhoudingen komen we dichter bij de grote vissen.”

Verborgen criminaliteit

De mannen worden verdacht van internationale handel in verdovende middelen, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Verborgen activiteiten op de veiling, medewerkers reageren vanmiddag op vragen van NH Nieuws als volgt: 

“Ik werk tussen de rozen, maar ik merk helemaal niks van dit alles”, vertelt een mevrouw na haar ochtenddienst. “Geen politie, geen aanhoudingen, geen cocaïne. Helemaal niks”, vertelt haar collega. 

De gemeente Aalsmeer probeert met andere partijen de criminaliteit op de bloemenveiling te verminderen. “Maar om het helemaal schoon te krijgen, dat wordt iets met een hele lange adem”, concludeert Bart Schmidt. 

Niels van Steijn
Niels van Steijn
Niels van Steijn houdt voor NH NIeuws hoofdzakelijk de gang van zaken in de gemeente Haarlemmermeer in de gaten. Maar hij opereert ook in het gebied Amstelland en signaleert daar nieuws wat voor de Amstelvener interessant kan zijn.

AANRADERS